Branddomar i Piteå överklagas

Publicerad 2006-03-03

De båda män som dömdes tidigare i år för att vid två tillfällen ha attackerat RFSL:s lokaler i Piteå med brandbomber har överklagat sina domar till hovrätten.

Det var den 31 januari som de båda männen, en 26-åring som tidigare förekommit i högerextrema sammanhang och hans 23-åriga kamrat, dömdes till fyra och ett halvt års fängelse vardera för grov mordbrand.

Luleå tingsrätt tog hänsyn till motivet att männen varit ute efter att skrämma och kränka en grupp personer på grund av deras sexuella läggning och dömde till och med ut hårdare straff än de tre år som åklagaren yrkat på. Byggnadens kulturhistoriska värde hade också betydelse för bedömningen av straffet.

Förnekar uppsåt
23-åringens advokat Lars Grönberg skriver att hans klient inte haft uppsåt att anlägga en mordbrand vid det första tillfället den 29 oktober och att klienten inte heller insåg att det fanns någon risk för att hela byggnaden skulle brinna ned. "Hans uppsåt har varit att förstöra lokalen i någon mån", skriver försvarsadvokaten och kräver att hans klient ska frikännas eller får sänkt straff.

Eftersom 23-åringen inte uppgett något tydligt motiv borde han inte heller dömas till hårdare straff bara för att det var RFSL som hyrde lokalen, menar Grönberg.

"Brott mot naturens lagar"
Då har hans 26-årige kamrat varit betydligt öppnare med motivbilden.
- Jag anser att homosexualitet är ett brott mot naturens lagar, det ska inte accepteras och absolut inte uppmuntras, sa 26-åringen under rättegången i Luleå tingsrätt.

I förhören inför rättegången förklarade 26-åringen också att han ville skrämma gruppen homosexuella och visa att de inte var accepterade i Piteå.

Påstått kulturhistoriskt värde
Även 26-åringen kräver sänkt straff. Via sin advokat Johnny Sjöberg skräver han att hovrätten ändrar sin bedömning av attackerna från grov mordbrand till grov skadegörelse och försök till grov skadegörelse, eller i vart fall mordbrand av mindre allvarligt slag.
Han skriver också att "rubriceringen uteslutande tycks ha fått styras av byggnadens påstått kulturhistoriska värde".

Båda männen påpekar att ingen människa har kommit till skada vid attackerna som skedde 29 oktober och 26 november förra året.
Hovrättsförhandlingen är planerad till den 17 mars. Åklagaren har inte valt att överklaga domen.

Läs mer

Hårda straff för hatattack mot RFSL i Piteå

Åklagare: ”Minst tre års fängelse för RFSL-mordbrand”

Hårda straff för hatattack mot RFSL i Piteå
Daniel Olsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro