Brevbärare delar ut rasistpropaganda

Publicerad 2006-03-25

Nationaldemokraterna gör ett storutskick till 330000 adressater i Uppsala och Stockholms län under måndagen.

Propagandan skickas med Posten, vilket har fått de postanställdas fackförbund SEKO att beskriva måndagen som ”en mörk dag för Sveriges brevbärare”.
Eftersom Posten bedömt att materialet inte rörs av lagen om hets mot folkgrupp uppmanar nu facket sina medlemmar att dela ut materialet.

- Jag förstår att det är många av våra medlemmar som helst skulle slänga denna högerextremistiska propaganda i närmaste soptunna, men Posten har tagit detta uppdrag och då är också våra medlemmar skyldiga att bära ut det, säger Janne Rudén.
- Jag tror ändå att de flesta vid närmare eftertanke inser att yttrandefriheten måste värnas även om den har en avskyvärd baksida.

Inför valet 2002 anlitade Nationaldemokraterna Posten för ett liknande utskick i Mölndals kommun. Men den gången vägrade de SEKO-anslutna brevbärarna vilket slutligen fick Posten att backa från ett ingånget avtal med det högerextrema partiet.

SEKO har gjort bedömningen att det inte finns någon möjlighet att stoppa utdelningen med stöd av arbetsrättsliga och juridiska regelverk. Däremot ställer SEKO krav på att Posten vidtar nödvändiga åtgärder för att garantera arbetsmiljön och säkerheten för brevbärarna.

- Det är viktigt att skyddsombuden är observanta på de säkerhets- och arbetsmiljöproblem som kan uppstå och att de vid behov använder de verktyg som de har till sitt förfogande, säger Janne Rudén.

Enligt SEKO:s pressekreterare Jonas Pettersson rör det sig om 330000 utskick i Uppsala och Stockholms län. Enligt Nationaldemokraterna rör det sig om en halv miljon utskick som går till adressater i Uppsala, Stockholm men också i Göteborg och Skåne. Den uppgiften gick inte att få bekräftad under lördagen.
Daniel Olsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA