Dom för nazistattack i Göteborg

Publicerad 2006-08-30

Den unga mannen bar ett antirasistmärke på jackan. Det fick nazistgänget att gå till attack med hammare, järnrör och flaskor. Nu döms en 17-åring från Ale till vård inom socialtjänsten och 90 timmar ungdomstjänst för grov misshandel.

Händelsen inträffade under valborgsnatten på Göteborgs centralstation. Några ungdomar hade precis klivit av pendeltåget från Kungsbacka när en ung nazist kom fram och frågade en av dem varför han bar ett antirasistiskt märke på jacken.

- Är du antifascist, frågade nazisten. Den unga mannen med märket svarade ja. Därefter började nazisten dra och rycka i antirasistmärket.
Fler slöt upp och vittnen beskriver efteråt hur uppemot tio nazister anfaller den unga mannen och hans kompis, beväpnade med hammare, flaskor och järnrör.

19-åring släpptes
På platsen greps en 17-åring och en 19-åring som båda är kända i högerextrema sammanhang. 19-åringen släpptes medan 17-åringen senare åtalades för grov misshandel.

Han säger att han var ute med några kompisar och att han var beväpnad med ett tillhygge eftersom han helgen innan hade anfallits av ett gäng ”pundare” med bland annat järnrör och golfklubbor.
Det hade gått rykten om att dessa var på väg in till centrala Göteborg den här kvällen, uppger 17-åringen.

Han skyller också på sina kamrater ”peppade honom lite”, men han vill inte säga deras namn.

17-åringen erkänner att han slagit en av killarna med ett järnrör några gånger.
Daniel Olsson

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro