Dom för nazistattack i Göteborg

Publicerad 2006-08-30

Den unga mannen bar ett antirasistmärke på jackan. Det fick nazistgänget att gå till attack med hammare, järnrör och flaskor. Nu döms en 17-åring från Ale till vård inom socialtjänsten och 90 timmar ungdomstjänst för grov misshandel.

Händelsen inträffade under valborgsnatten på Göteborgs centralstation. Några ungdomar hade precis klivit av pendeltåget från Kungsbacka när en ung nazist kom fram och frågade en av dem varför han bar ett antirasistiskt märke på jacken.

- Är du antifascist, frågade nazisten. Den unga mannen med märket svarade ja. Därefter började nazisten dra och rycka i antirasistmärket.
Fler slöt upp och vittnen beskriver efteråt hur uppemot tio nazister anfaller den unga mannen och hans kompis, beväpnade med hammare, flaskor och järnrör.

19-åring släpptes
På platsen greps en 17-åring och en 19-åring som båda är kända i högerextrema sammanhang. 19-åringen släpptes medan 17-åringen senare åtalades för grov misshandel.

Han säger att han var ute med några kompisar och att han var beväpnad med ett tillhygge eftersom han helgen innan hade anfallits av ett gäng ”pundare” med bland annat järnrör och golfklubbor.
Det hade gått rykten om att dessa var på väg in till centrala Göteborg den här kvällen, uppger 17-åringen.

Han skyller också på sina kamrater ”peppade honom lite”, men han vill inte säga deras namn.

17-åringen erkänner att han slagit en av killarna med ett järnrör några gånger.
Daniel Olsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA