Elever åtalade för hitlerhälsningar

Publicerad 2006-06-01
Tre elever på Ytterbyskolan i Kungälv har åtalats sedan de gjort hitlerhälsningar och skrikit Sieg heil inför ett tiotal elever och lärare på skolan den 22 februari i år.

En av ungdomarna skrek "Sieg" och de övriga två skrek "heil" samtidigt som de tillsammans höjde högra armen i den nazistiska segerhälsningen.
En lärare ingrep och försökte få ungdomarna att sluta, men eleverna fortsatte.

En projektledare som arbetat med ett toleransprojekt som ska motarbeta rasism och våld på skolan har kallats att vittna vid rättegången som äger rum i Stenungsunds tingsrätt på måndag om två veckor.

Projektledaren ska vittna om att de åtalade eleverna har varit med vid filmvisningar och liknande som behandlat temat nazism och att de därmed också känner till vad en hitlerhälsning innebär.

De tre eleverna är 15-16 år gamla och går i en av högstadieskolans avgångsklasser. En erkänner medan de övriga två säger sig varken kunna erkänna eller förneka brott. De säger sig inte minnas det inträffade.
Daniel Olsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA