Elever åtalade för hitlerhälsningar

Publicerad 2006-06-01
Tre elever på Ytterbyskolan i Kungälv har åtalats sedan de gjort hitlerhälsningar och skrikit Sieg heil inför ett tiotal elever och lärare på skolan den 22 februari i år.

En av ungdomarna skrek "Sieg" och de övriga två skrek "heil" samtidigt som de tillsammans höjde högra armen i den nazistiska segerhälsningen.
En lärare ingrep och försökte få ungdomarna att sluta, men eleverna fortsatte.

En projektledare som arbetat med ett toleransprojekt som ska motarbeta rasism och våld på skolan har kallats att vittna vid rättegången som äger rum i Stenungsunds tingsrätt på måndag om två veckor.

Projektledaren ska vittna om att de åtalade eleverna har varit med vid filmvisningar och liknande som behandlat temat nazism och att de därmed också känner till vad en hitlerhälsning innebär.

De tre eleverna är 15-16 år gamla och går i en av högstadieskolans avgångsklasser. En erkänner medan de övriga två säger sig varken kunna erkänna eller förneka brott. De säger sig inte minnas det inträffade.
Daniel Olsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro