Europas fascister i samtal om gemensam politisk plattform

Publicerad 2006-10-25

EUROPA Europas högerextrema partier gör nu ett nytt försök att formera en gemensam politisk grupp i Europaparlament. Om två veckor arrangerar franska Front nationals ledare, Jean-Marie Le Pen, ett tredagarsmöte utanför Paris dit företrädare för högerextrema partier från flera länder är inbjudna. Målet är en gemensam politisk plattform som ska ge gruppen större inflytande i parlamentet.

Front nationals generalsekreterare Bruno Gollnisch och partiledaren Jean-Marie Le Pen hyser stora förhoppningar inför bildandet av en "brun" grupp i Europaparlamentet.
Foto: Daniel Olsson/Expo


- Vi planerar att bilda en politisk grupp i slutet av detta år eller början av nästa, säger Front nationals generalsekreterare och EU-parlamentariker Bruno Gollnisch till den oberoende nyhetstjänsten EUobserver.

Polskt regeringsparti
Inledande samtal förs redan denna vecka under EU-parlamentets session i Strasbourg. Med i diskussionerna är förutom franska Front national, belgiska Vlaams Belang, österrikiska FPÖ och italienska Lega Nord, även enskilda brittiska parlamentsledamöter och tre ledamöter från det polska högerkatolska regeringspartiet Liga Polskich Rodzin (Polska familjeförbundet).

De högerextrema partier som är representerade i Europaparlamentet har tidigare försökt komma överens om ett mer formellt samarbete, men misslyckats.
Redan idag sker ett utbyte och partierna arrangerar ofta gemensamma offentliga möten och presskonferenser.

Mer politiskt inflytande
Genom att bilda en formell politisk grupp inom Europaparlamentet får partierna mer politiskt inflytande. Via en politisk grupp kan de även ingå i kommittéer och utses till poster som de idag är utestängda från. Flera av partierna, som Front national och Vlaams belang, har länge varit utan grupptillhörighet medan ledamöterna från Lega Nord och Liga Polskich Rodzin tidigare ingått i Gruppen självständighet/demokrati, där svenska Junilistan finns representerat.

För att bilda en grupp krävs 19 ledamöter från minst fem olika medlemsstater. Och den politiska plattformen måste ha en substans. 2001 underkändes ett samarbete mellan Lega Nord, Vlaams belang (som då hette Vlaams blok) och Front national av EU-domstolen eftersom det enligt domstolen inte hade politisk substans.

Frank Vanhecke, Vlaams
belang.
Foto: Europaparlamentet
"Mini-politiskt program"
Enligt Vlaams bloks ledare Frank Vanhecke diskuteras nu ett "Mini-politiskt program" för en framtida politisk grupp i parlamentet.

Bland de tänkbara punkter som han radar upp finns:

- ett erkännande av den kulturella mångfalden som faktor för Europas rikedom

- motstånd till ett turkiskt EU-medlemskap

- ett erkännande av "traditionella värden", baserade på "det judisk-kristna arvet i Europa"

- bevarande av "den europeiska identiteten"

Frank Vanhecke är inte lika övertygad om en positiv utgång av diskussionerna till skillnad från hans franske meningsfrände Bruno Gollnisch.

- Jag har arbetat i europeiska sammanhang länge nog för att vara realistisk och skeptisk inför den eventuella utgången av detta. Vi har försökt få ihop detta fem gånger tidigare och då har det sett lika positivt ut som nu, säger Frank Vanhecke till EUobserver.

Läs mer:
Junilistan i samma grupp som högerextremister
Junilistan bryter med extremister
FAKTA: Valresultat Europaparlamentsvalet 2004
Daniel Olsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Oscar Sjöstedt gick på nazistspelning – försvarades av Åkesson

Sjöstedt på nazistspelning. SD:s ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt gick på en nazistspelning år 2005. Tilltaget försvarades av Jimmie Åkesson. Det kan Expo avslöja. Den senaste veckan har det publicerats flera besvärande uppgifter om Sjöstedts förhållande till nazismen.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro