Europas fascister i samtal om gemensam politisk plattform

Publicerad 2006-10-25

EUROPA Europas högerextrema partier gör nu ett nytt försök att formera en gemensam politisk grupp i Europaparlament. Om två veckor arrangerar franska Front nationals ledare, Jean-Marie Le Pen, ett tredagarsmöte utanför Paris dit företrädare för högerextrema partier från flera länder är inbjudna. Målet är en gemensam politisk plattform som ska ge gruppen större inflytande i parlamentet.

Front nationals generalsekreterare Bruno Gollnisch och partiledaren Jean-Marie Le Pen hyser stora förhoppningar inför bildandet av en "brun" grupp i Europaparlamentet.
Foto: Daniel Olsson/Expo


- Vi planerar att bilda en politisk grupp i slutet av detta år eller början av nästa, säger Front nationals generalsekreterare och EU-parlamentariker Bruno Gollnisch till den oberoende nyhetstjänsten EUobserver.

Polskt regeringsparti
Inledande samtal förs redan denna vecka under EU-parlamentets session i Strasbourg. Med i diskussionerna är förutom franska Front national, belgiska Vlaams Belang, österrikiska FPÖ och italienska Lega Nord, även enskilda brittiska parlamentsledamöter och tre ledamöter från det polska högerkatolska regeringspartiet Liga Polskich Rodzin (Polska familjeförbundet).

De högerextrema partier som är representerade i Europaparlamentet har tidigare försökt komma överens om ett mer formellt samarbete, men misslyckats.
Redan idag sker ett utbyte och partierna arrangerar ofta gemensamma offentliga möten och presskonferenser.

Mer politiskt inflytande
Genom att bilda en formell politisk grupp inom Europaparlamentet får partierna mer politiskt inflytande. Via en politisk grupp kan de även ingå i kommittéer och utses till poster som de idag är utestängda från. Flera av partierna, som Front national och Vlaams belang, har länge varit utan grupptillhörighet medan ledamöterna från Lega Nord och Liga Polskich Rodzin tidigare ingått i Gruppen självständighet/demokrati, där svenska Junilistan finns representerat.

För att bilda en grupp krävs 19 ledamöter från minst fem olika medlemsstater. Och den politiska plattformen måste ha en substans. 2001 underkändes ett samarbete mellan Lega Nord, Vlaams belang (som då hette Vlaams blok) och Front national av EU-domstolen eftersom det enligt domstolen inte hade politisk substans.

Frank Vanhecke, Vlaams
belang.
Foto: Europaparlamentet
"Mini-politiskt program"
Enligt Vlaams bloks ledare Frank Vanhecke diskuteras nu ett "Mini-politiskt program" för en framtida politisk grupp i parlamentet.

Bland de tänkbara punkter som han radar upp finns:

- ett erkännande av den kulturella mångfalden som faktor för Europas rikedom

- motstånd till ett turkiskt EU-medlemskap

- ett erkännande av "traditionella värden", baserade på "det judisk-kristna arvet i Europa"

- bevarande av "den europeiska identiteten"

Frank Vanhecke är inte lika övertygad om en positiv utgång av diskussionerna till skillnad från hans franske meningsfrände Bruno Gollnisch.

- Jag har arbetat i europeiska sammanhang länge nog för att vara realistisk och skeptisk inför den eventuella utgången av detta. Vi har försökt få ihop detta fem gånger tidigare och då har det sett lika positivt ut som nu, säger Frank Vanhecke till EUobserver.

Läs mer:
Junilistan i samma grupp som högerextremister
Junilistan bryter med extremister
FAKTA: Valresultat Europaparlamentsvalet 2004
Daniel Olsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA