Extremistbråk i köpcentrum

Publicerad 2006-11-13

Barnfamiljer och vanliga lördagshandlare flydde hals över huvud när höger- och vänsterextrema grupper drabbade samman i ett köpcentrum på Backaplan i Göteborg vid 14-tiden på lördagen.

Uppemot ett tjugotal personer, beväpnade med flaskor, basebollträn och andra tillhyggen, ska ha deltagit i bråket. En affär i anslutning till köpcentrumet utsattes för skadegörelse.

Aktivister från nazistorganisationen Svenska motståndsrörelsen sålde tidningar vid ingångarna till köpcentrumet innan bråket började.

Ställde in
Samtidigt skulle SAC-syndikalisterna genomföra en flygbladsutdelning i området i protest mot förslagen till förändring av A-kassan. Men syndikalisterna ställde in sin flygbladsutdelning för att undvika konfrontationer.

Istället ska aktivister från vänsterextrema Revolutionära fronten ha tagit sig till platsen.

Slog sönder rutor
Revolutionära fronten skriver på sin hemsida att medlemmar i organisationen deltog i bråket. "Sammandrabbning utbröt efter att sex stycken SMR:are tagit sig in i ett köpcentrum på Backa" och att "SMR-aktivisterna springer mot en affär några hundra meter bort där de försöker stänga in sig genom att hålla igen dörren. Antifascisterna slår sönder rutorna på dörren för att komma åt fascisterna och flaskor kastas in."

Tre personer greps av polisen men släpptes senare efter förhör. Flera skadades vid bråket, en person fick ta emot en flaska i huvudet och plåstrades om av ambulanspersonal.
Daniel Olsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro