Extremistbråk i köpcentrum

Publicerad 2006-11-13

Barnfamiljer och vanliga lördagshandlare flydde hals över huvud när höger- och vänsterextrema grupper drabbade samman i ett köpcentrum på Backaplan i Göteborg vid 14-tiden på lördagen.

Uppemot ett tjugotal personer, beväpnade med flaskor, basebollträn och andra tillhyggen, ska ha deltagit i bråket. En affär i anslutning till köpcentrumet utsattes för skadegörelse.

Aktivister från nazistorganisationen Svenska motståndsrörelsen sålde tidningar vid ingångarna till köpcentrumet innan bråket började.

Ställde in
Samtidigt skulle SAC-syndikalisterna genomföra en flygbladsutdelning i området i protest mot förslagen till förändring av A-kassan. Men syndikalisterna ställde in sin flygbladsutdelning för att undvika konfrontationer.

Istället ska aktivister från vänsterextrema Revolutionära fronten ha tagit sig till platsen.

Slog sönder rutor
Revolutionära fronten skriver på sin hemsida att medlemmar i organisationen deltog i bråket. "Sammandrabbning utbröt efter att sex stycken SMR:are tagit sig in i ett köpcentrum på Backa" och att "SMR-aktivisterna springer mot en affär några hundra meter bort där de försöker stänga in sig genom att hålla igen dörren. Antifascisterna slår sönder rutorna på dörren för att komma åt fascisterna och flaskor kastas in."

Tre personer greps av polisen men släpptes senare efter förhör. Flera skadades vid bråket, en person fick ta emot en flaska i huvudet och plåstrades om av ambulanspersonal.
Daniel Olsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA