Extremistpartier grälar i Klippan

Publicerad 2006-06-06

Ett nytt praktgräl har blossat upp mellan Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna i Klippans kommun. Upprinnelsen är ett eventuellt tårtkalas på kommunens äldreboende under nationaldagen.

Sverigedemokraten Jens Leandersson fick nyligen avslag på ett medborgarförslag till Klippans kommunstyrelse om att Sverigedemokraterna skulle få bjuda boende och personal på ett äldreboende på tårta den 6 juni.
Efter avslagsbeskedet gick Sverigedemokraterna ut med ett pressmeddelande med rubriken ”Personal och äldre vid Åby-hemmet i Klippan tillåts inte bjudas på tårta på Sveriges nationaldag”.
SD betonade i pressmeddelandet att de inte hade några politiska baktankar med sitt förslag om tårtbjudning.

Rivaliserande partier
Men i skånska Klippan finns både Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna representerade med två relativt aktiva lokalavdelningar. De båda partierna står i dag utan representation i kommunfullmäktige och inför höstens val slåss de om uppmärksamheten för att locka väljare.

Det tog därför inte lång tid innan Nationaldemokraterna gick ut på sin hemsida och kommenterade tårtbjudningen.

Nationaldemokraterna bakar
- Nationaldemokraternas lokalavdelning här i Klippan kommer under måndagen att baka några plåtar med tårta och skänka dem gratis till våra äldre, säger Nationaldemokraternas lokala aktivist Jeanette Andersson på partiets hemsida.

I samma artikel kallas Jens Leandersson för ”högerpopulist” och Nationaldemokraterna beskrivs som det enda ”sverigevänliga partiet” i kommunen.

Nazi-influerade
Nationaldemokraternas agerande i ”tårtfrågan” har nu retat gallfeber på Jens Leandersson och Sverigedemokraterna i Klippan. Till Sverigedemokraternas hemsida kommenterar Leandersson både Nationaldemokraternas och kommunens förfarande:

- Det är både trist och sorgligt att kommunen spelar de nazi-influerade nationaldemokraterna i händerna.

Rättelse 060607
Expo skrev felaktigt att Jens Leanderssons medborgarförslag gick ut på att kommunen skulle bjuda boende och personal på tårta i ett av kommunens äldreboenden. Rätt ska vara att Jens Leandersson lade ett medborgarförslag som gick ut på att Sverigedemokraterna skulle bjuda på tårta.
Alexander Bengtsson

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA