National Front försökte efter terrordåden i London underblåsa främlingsrädslan.
Daphne Liddle/Searchlight

Få anti-muslimska incidenter efter Londonattackerna 2005

Publicerad 2006-02-20

Antalet anti-muslimska incidenter ökade i England efter terrorattackerna den 7 juli 2005 i centrala London, men i övriga EU-länder var situationen lugnare. Det visar en rapport framtagen av Europeiskt centrum för övervakning av rasism och främlingsfientlighet (EUMC) i Wien.

Enligt rapporten kan det vara ett antal olika faktorer som bidragit till det förhållandevis låga antalet incidenter. Att regeringar och politiker i många länder reagerade snabbt och samtidigt höll en tydlig skiljelinje mellan terroristerna och muslimer i allmänhet är en orsak. En annan orsak kan vara att muslimska företrädare tog kraftigt avstånd från det inträffade. Även mediernas balanserade rapportering lyfts fram av EUMC som en bakomliggande anledning till att inte fler incidenter ägde rum.

I London ökade emellertid trosrelaterade hatbrott markant under de fem första veckorna efter attentaten i jämförelse med 2004. Framför allt var det mot brittiska muslimer som attackerna var riktade. Dessa höga siffror verkar nu sjunka och närma sig samma nivåer som under 2004. Flera muslimer har även vittnat om att de efter attackerna kände sig utpekade och misstänkliggjorda.

Stiftelsen Expo har som Sveriges representant i EUMC bidragit till rapportens författande. Nedan finns en länk till EUMC:s rapport om effekten av bombattentaten i London den 7 juli 2005 på den muslimska befolkningsgruppen i EU.

RAPPORT (600 kb)
Anders Dalsbro

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro