National Front försökte efter terrordåden i London underblåsa främlingsrädslan.
Daphne Liddle/Searchlight

Få anti-muslimska incidenter efter Londonattackerna 2005

Publicerad 2006-02-20

Antalet anti-muslimska incidenter ökade i England efter terrorattackerna den 7 juli 2005 i centrala London, men i övriga EU-länder var situationen lugnare. Det visar en rapport framtagen av Europeiskt centrum för övervakning av rasism och främlingsfientlighet (EUMC) i Wien.

Enligt rapporten kan det vara ett antal olika faktorer som bidragit till det förhållandevis låga antalet incidenter. Att regeringar och politiker i många länder reagerade snabbt och samtidigt höll en tydlig skiljelinje mellan terroristerna och muslimer i allmänhet är en orsak. En annan orsak kan vara att muslimska företrädare tog kraftigt avstånd från det inträffade. Även mediernas balanserade rapportering lyfts fram av EUMC som en bakomliggande anledning till att inte fler incidenter ägde rum.

I London ökade emellertid trosrelaterade hatbrott markant under de fem första veckorna efter attentaten i jämförelse med 2004. Framför allt var det mot brittiska muslimer som attackerna var riktade. Dessa höga siffror verkar nu sjunka och närma sig samma nivåer som under 2004. Flera muslimer har även vittnat om att de efter attackerna kände sig utpekade och misstänkliggjorda.

Stiftelsen Expo har som Sveriges representant i EUMC bidragit till rapportens författande. Nedan finns en länk till EUMC:s rapport om effekten av bombattentaten i London den 7 juli 2005 på den muslimska befolkningsgruppen i EU.

RAPPORT (600 kb)
Anders Dalsbro

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA