Få hatbrott leder till åtal

Publicerad 2006-07-26

Anmälningarna om hatbrott riktade mot homosexuella har ökat de senaste åren, men få anmälningar går vidare till åtal. Det visar en ny studie av forskaren Eva Tiby, enligt Ekot.

Eva Tiby har jämfört anmälningar och domar rörande hatbrott. Hennes slutsats är att domstolarna ofta inte tar hänsyn till hatbrottsmotiv.

– Då kan man ju läsa texten i anmälningen där det står ”killen sa din jävla bögjävel” till sin granne till exempel. Detta kan stå i anmälan, så läser man då domen, i de få fall det har blivit en dom. Och då står det inte de orden utan det står kränkande beteende, kränkande ord och då vet man inte vad det är. Då faller hatbrottsmarkören, säger Eva Tiby till Ekot.

2004 anmäldes 614 homofobiska hatbrott i Sverige, vilket var mer än en fördubbling från året innan. Av de allvarligare brotten (misshandel, olaga hot och ofredande) gick endast tio procent vidare till åtal visar Eva Tibys studie.

– Det är anmärkningsvärt eftersom det är en prioriterad brottslighet, säger Eva Tiby till Ekot.
Daniel Olsson

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro