NSF-ledaren demonstrerar mot Pridefestivalen i Stockholm den 6 augusti förra året.
© Expo

Fängelse för nazistledare i Uppsala

Publicerad 2006-06-13

Den 20-årige ledaren för Nationalsocialistisk front i Uppsala dömdes på tisdagen till ett och ett halvt års fängelse för grov misshandel, olaga tvång och övergrepp i rättssak.

20-åringen var initiativtagare och drivande bakom den synnerligen råa misshandeln natten till den 1 april då han tillsammans med två andra nazistsympatisörer jagade, attackerade och förnedrade en man som felaktigt pekades ut som pedofil.

Kissade på offret
Angriparna sparkade omkull sitt offer, överöste honom med sparkar varav de flesta ska ha måttats mot huvudet. Nazistledaren har erkänt att han efter misshandeln kissade på den misshandlade mannen. Efter misshandeln bestals offret på sin mobiltelefon och plånbok.

En jämnårig kamrat till nazistledaren dömdes till ett år och tre månaders fängelse för delaktighet vid misshandeln, medan en 17-åring som inte ansågs ha varit lika aktiv dömdes till vård inom socialtjänsten och 80 timmar samhällstjänst. Det skriver Upsala nya tidning.

Själv sexbrottsdömd
Som Expo tidigare berättat dömdes nazistledaren själv våren 2003 för ett stort antal sexualbrott mot en flicka som precis fyllt 12 år, brott som med dagens lagstiftning skulle ha klassats som våldtäkt mot barn.

De sista övergreppen skedde samma år som den nu 20-årige mannen gick med i Nationalsocialistisk front, NSF, och tingsrätten skriver i sin dom att "samlagen varit ett helt ensidigt utnyttjande" av flickan.

Den 20-årige mannen säger själv i förhör att han är ledare för Nationalsocialistisk front i Uppsala och var till helt nyligen partiets kontaktman i länet.

Blev medlem 2002
Nationalsocialistisk front skrev, några dagar efter Expos avslöjande om 20-åringens bakgrund, ett så kallat klargörande på sin hemsida där partiet förklarade att han "sedan en tid tillbaka varit utesluten ur partiet på grund av inkorrekt uppträdande".

Och fortsatte:

"Om NSF skulle [ha] haft kännedom om detta tidigare skulle åtgärder givetvis vidtagits mot honom omedelbart."

20-åringen blev medlem i NSF redan 2002 och har varit aktiv på demonstrationer och manifestationer sedan dess.

Läs mer:
NSF-ledare dömd för övergrepp på 12-åring
GFN-aktivist dömd för barnvåldtäkt
ANALYS: "Den nationella rörelsen" skiter i svenska kvinnor

DANIEL OLSSON
MIKAEL EKMAN
Daniel Olsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro