Festbilder var hets mot folkgrupp

Publicerad 2006-03-28

En 16-årig pojke från Tjörn dömdes idag av Stenungsunds tingsrätt till vård inom socialtjänsten för hets mot folkgrupp. Pojken har lagt upp två bilder på sig själv med rasistiskt innehåll på ungdomssidan efterfesten.com på Internet.

På en av bilderna gör 16-åringen en så kallad Hitlerhälsning mot kameran. På en annan bild har en kamrat målat ett stort hakkors med tuschpenna över 16-åringens rygg.
Pojken har inte kunnat ge någon förklaring till varför han lät sin kamrat måla hakkorset på ryggen eller varför de tillsammans tog bilderna.

Bilderna upptäcktes av en ren tillfällighet medan polisen gjorde efterforskningar i ett annat ärende.

16-åringen berättar i förhör att flera personer har skrivit meddelanden till honom och kallat honom för nazist, tönt och liknande sedan han lagt upp bilderna. Men han tänkte inte så mycket på det.
Pojken nekar till brott och säger att han inte haft någon avsikt att kränka någon med bilderna.

Men Stenungsunds tingsrätt anser att 16-åringen uttryckt missaktning mot andra folkgrupper genom att göra bilderna tillgängliga och dömer honom för hets mot folkgrupp.
Daniel Olsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA