Festbilder var hets mot folkgrupp

Publicerad 2006-03-28

En 16-årig pojke från Tjörn dömdes idag av Stenungsunds tingsrätt till vård inom socialtjänsten för hets mot folkgrupp. Pojken har lagt upp två bilder på sig själv med rasistiskt innehåll på ungdomssidan efterfesten.com på Internet.

På en av bilderna gör 16-åringen en så kallad Hitlerhälsning mot kameran. På en annan bild har en kamrat målat ett stort hakkors med tuschpenna över 16-åringens rygg.
Pojken har inte kunnat ge någon förklaring till varför han lät sin kamrat måla hakkorset på ryggen eller varför de tillsammans tog bilderna.

Bilderna upptäcktes av en ren tillfällighet medan polisen gjorde efterforskningar i ett annat ärende.

16-åringen berättar i förhör att flera personer har skrivit meddelanden till honom och kallat honom för nazist, tönt och liknande sedan han lagt upp bilderna. Men han tänkte inte så mycket på det.
Pojken nekar till brott och säger att han inte haft någon avsikt att kränka någon med bilderna.

Men Stenungsunds tingsrätt anser att 16-åringen uttryckt missaktning mot andra folkgrupper genom att göra bilderna tillgängliga och dömer honom för hets mot folkgrupp.
Daniel Olsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro