Flera omhändertagna efter nazistdemonstrationer

Publicerad 2006-10-28

Nationalsocialistisk front (NSF) genomförde på lördagen två demonstrationer i Linköping och Norrköping. Demonstrationerna föranledde en större polisinsats och i Linköping omhändertogs eller avlägsnades ett trettiotal motdemonstranter enligt Östgötacorrespondentens nätupplaga. Båda demonstrationerna saknade tillstånd och en anmälan om brott mot ordningslagen har upprättats.

Den första demonstrationen genomfördes i Norrköping vid lunchtid och samlade ett 70-tal personer från olika delar av landet. Därefter återsamlades gruppen vid Stångebro gatukök i Linköping, för att gå mot Magasinstorget där Göran Jonsson höll tal.

Polisen hade fått indikationer om att demonstrationer skulle äga rum och ett stort antal poliser var utkommenderade för att förhindra konfrontationer mellan nazister och vänsteraktivister.

Nio omhändertagna
- Vi har nio stycken som omhändertogs och ett tjugotal som är avlägsnade, säger Lars-Ove Jonsson, pressansvarig vid östgötapolisen till Östgötacorrespondentens nätupplaga.

Båda demonstrationerna genomfördes utan tillstånd och samlade nazister från olika delar av landet. En person som anses ansvara för de icke tillståndsgivna demonstrationerna är misstänkt för brott mot ordningslagen.

Kandidatur till fullmäktige
NSF har arrangerat flera manifestationer och demonstrationer i Linköping det gångna året, bland annat för att understödja partiets kandidatur till fullmäktige. Det är i helgen ett år sedan som partiet höll en uppmärksammad demonstration i Linköping som lamslog stora delar av innerstan.

NSF skriver på sin hemsida att manifestationerna ska fortsätta efter valet, för att visa "att kampen för vårt folk inte dör ut bara för att valrörelsen tar slut".
Helgen efter valet genomförde NSF därför en demonstration också i Kristianstad, där partiet bedrivit en relativit aktiv valrörelse.

Utanför riksdgen
I Linköping fick NSF 150 röster och 0,17 procent av rösterna. I hela landet fick partiet drygt 1400 röster, vilket gör partiet till det nionde största utanför riksdagen.

Läs mer:
Bråkigt vid NSF-möten
NSF-kandidater gripna i Linköping
NSF-sympatisör gripen i Linköping
Fängelse för NSF-ledare iLinköping
NSF isolerade i Linköping
Daniel Olsson

Verktyg:

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Samma urgamla antisemitism i botten

Kommentar. Oavsett att olika gruppers och individers drivkrafter kan variera, så ligger den urgamla antisemitismen i botten på allt generaliserat hat mot judar som grupp.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA