Flera omhändertagna efter nazistdemonstrationer

Publicerad 2006-10-28

Nationalsocialistisk front (NSF) genomförde på lördagen två demonstrationer i Linköping och Norrköping. Demonstrationerna föranledde en större polisinsats och i Linköping omhändertogs eller avlägsnades ett trettiotal motdemonstranter enligt Östgötacorrespondentens nätupplaga. Båda demonstrationerna saknade tillstånd och en anmälan om brott mot ordningslagen har upprättats.

Den första demonstrationen genomfördes i Norrköping vid lunchtid och samlade ett 70-tal personer från olika delar av landet. Därefter återsamlades gruppen vid Stångebro gatukök i Linköping, för att gå mot Magasinstorget där Göran Jonsson höll tal.

Polisen hade fått indikationer om att demonstrationer skulle äga rum och ett stort antal poliser var utkommenderade för att förhindra konfrontationer mellan nazister och vänsteraktivister.

Nio omhändertagna
- Vi har nio stycken som omhändertogs och ett tjugotal som är avlägsnade, säger Lars-Ove Jonsson, pressansvarig vid östgötapolisen till Östgötacorrespondentens nätupplaga.

Båda demonstrationerna genomfördes utan tillstånd och samlade nazister från olika delar av landet. En person som anses ansvara för de icke tillståndsgivna demonstrationerna är misstänkt för brott mot ordningslagen.

Kandidatur till fullmäktige
NSF har arrangerat flera manifestationer och demonstrationer i Linköping det gångna året, bland annat för att understödja partiets kandidatur till fullmäktige. Det är i helgen ett år sedan som partiet höll en uppmärksammad demonstration i Linköping som lamslog stora delar av innerstan.

NSF skriver på sin hemsida att manifestationerna ska fortsätta efter valet, för att visa "att kampen för vårt folk inte dör ut bara för att valrörelsen tar slut".
Helgen efter valet genomförde NSF därför en demonstration också i Kristianstad, där partiet bedrivit en relativit aktiv valrörelse.

Utanför riksdgen
I Linköping fick NSF 150 röster och 0,17 procent av rösterna. I hela landet fick partiet drygt 1400 röster, vilket gör partiet till det nionde största utanför riksdagen.

Läs mer:
Bråkigt vid NSF-möten
NSF-kandidater gripna i Linköping
NSF-sympatisör gripen i Linköping
Fängelse för NSF-ledare iLinköping
NSF isolerade i Linköping
Daniel Olsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro