Förintelseförnekare talar ut

Publicerad 2006-12-14

Jan Bernhoff visste att han förr eller senare skulle väcka uppståndelse. Innan han höll tal i Teheran om "Förintelsens demografi" skickade han in ett bidrag till den av Irans regering arrangerade karikatyrtävlingen om Förintelsen.

- Jag förstod redan sista kvällen i Iran att jag skulle få problem när jag kom hem till Sverige. Jag var unik där nere eftersom jag inte tidigare varit känd i mitt hemland som historierevisionist, säger Jan Bernhoff till Expo.

Jan Bernhoff är nu avstängd från sitt arbete som lärare på Åsö Vuxengymnasium. Om han får behålla jobbet vet han inte idag.

- I dagsläget är det en fråga mellan skolan och facket, säger han.

Tidigare under hösten har han föreläst om olika historiska ämnen. Bland annat har han hållit i en föreläsningsserie som ifrågasatt ifall det verkligen var Hitler som låg bakom andra världskrigets utbrott. Han sa också att Tyskland tvingades in i andra världskriget av England och Polen. Jan Bernhoff blev själv förvånad över att det inte blev någon uppståndelse kring hans föreläsningsserie.

Skrev revisionistisk historieuppsats
Grunden till själva föreläsningen i Teheran lades redan 1997 i en historieuppsats i Lund. Uppsatsen godkändes trots att betygsättaren ogillade hans historiesyn.

- Uppsatsen, och föreläsningen, handlar till stor del om hur olika forskare har räknat antalet döda i Förintelsen. Trots att det är etablerade historiker som har gjort beräkningarna är de fullständigt oseriösa, säger han.

Starka reaktioner
Jan Bernhoffs deltagande i karikatyrtävlingen väckte i stort sett ingen uppmärksamhet alls i Sverige. Nu, däremot, har reaktionerna från omgivningen varit många. Han berättar att han fått flera e- postmeddelanden från personer som skriver att de stödjer honom, men de flesta rösterna har varit mycket kritiska.

– En del lärare och elever, som jag trodde var mina vänner, vill numera helst se mig död. Och rektorn har sagt att en del judiska lärarkandidater inte vill praktisera på skolan längre eftersom jag finns där.

Sympatier från extremhögern
Att nazistiska hemsidor i Sverige visat sitt stöd för förintelsekonferensen i Iran oroar inte Jan Bernhoff nämnvärt. Han säger själv att han inte har några antisemitiska åsikter och att han fått stöd från några av de judar som var på plats i Iran.

- Min uppsats har egentligen inte gått ut på att rättfärdiga nazismens inrikespolitik med sin tillhörande brutalitet och torftiga intellektualism. Extremhögern kommer nog inte att få ut det de vill ha av mitt arbete.

Johannes Jakobsson
[email protected]
Expo

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro