Förundersökning mot Sniper records nedlagd

Publicerad 2006-10-31

Justitiekanslern har lagt ned en förundersökning om hets mot folkgrupp mot det Nationalsocialistisk front närstående vit makt-bolaget Sniper records i Gävle.

Vid husrannsakan mot bolagets ägare Robert Larssons lägenhet den 22 maj beslagtogs två hakkorsflaggor och en luvtröja med påtryckt hakkors. Misstanken rörde hets mot folkgrupp.

Efter en längre tids utredning beslöt Justitiekanslern i förra veckan att lägga ned förundersökningen. Brott kunde inte styrkas.

Preskiberat
Luvtröjan var inte tryckt i tryckpress, den ena fanan var inte spridd utan var en personlig tillhörighet medan den mindre fanan hade varit utlagd på bolagets hemsida för försäljning för drygt ett år sedan vilket tangerar preskriptionstiden för skrifter som misstänks för tryckfrihetsbrott.

Robert Larsson har tidigare dömts för brott kopplade till bolagets verksamhet, såsom bokföringsbrott och hets mot folkgrupp. Det finns också ett pågående mål om hets mot folkgrupp för försäljning av en luvtröja med hakkorstryck som förmedlats på bolagets hemsida.

Inte i propagandasyfte
I det pågående målet nekar Robert Larsson till brott och hänvisar till att han själv inte är ansvarig utgivare för hemsidan och att varorna inte säljs i propagandasyfte.

- Det var till för att ha som ”myströja” hemma eller på privata platser, säger Robert Larsson i förhör med polisen apropå hakkorströjan.

Han uppger också att bolaget säljer varor för drygt tiotusen kronor i månaden.
Daniel Olsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA