Förundersökning mot Sniper records nedlagd

Publicerad 2006-10-31

Justitiekanslern har lagt ned en förundersökning om hets mot folkgrupp mot det Nationalsocialistisk front närstående vit makt-bolaget Sniper records i Gävle.

Vid husrannsakan mot bolagets ägare Robert Larssons lägenhet den 22 maj beslagtogs två hakkorsflaggor och en luvtröja med påtryckt hakkors. Misstanken rörde hets mot folkgrupp.

Efter en längre tids utredning beslöt Justitiekanslern i förra veckan att lägga ned förundersökningen. Brott kunde inte styrkas.

Preskiberat
Luvtröjan var inte tryckt i tryckpress, den ena fanan var inte spridd utan var en personlig tillhörighet medan den mindre fanan hade varit utlagd på bolagets hemsida för försäljning för drygt ett år sedan vilket tangerar preskriptionstiden för skrifter som misstänks för tryckfrihetsbrott.

Robert Larsson har tidigare dömts för brott kopplade till bolagets verksamhet, såsom bokföringsbrott och hets mot folkgrupp. Det finns också ett pågående mål om hets mot folkgrupp för försäljning av en luvtröja med hakkorstryck som förmedlats på bolagets hemsida.

Inte i propagandasyfte
I det pågående målet nekar Robert Larsson till brott och hänvisar till att han själv inte är ansvarig utgivare för hemsidan och att varorna inte säljs i propagandasyfte.

- Det var till för att ha som ”myströja” hemma eller på privata platser, säger Robert Larsson i förhör med polisen apropå hakkorströjan.

Han uppger också att bolaget säljer varor för drygt tiotusen kronor i månaden.
Daniel Olsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro