Friande hetsdom överklagas till HD

Publicerad 2006-01-10

Riksåklagaren överklagar den friande domen mot fyra medlemmar i Svenska motståndsrörelsen och Nationell ungdom som tillsammans med tre ytterligare aktivister delade ut flygblad i en skola i Söderhamn för ett år sedan.

Flygbladen hävdade bland annat homosexualitet har ”en moraliskt nedbrytande effekt på folkkroppen” och att ”homosexlobbyn” försöker avdramatisera pedofili. Tingsrätten dömde de sju nazisterna för hets mot folkgrupp. Fyra av dem valde att överklaga domen och i december, kort efter den friande domen i högsta domstolen mot pingstkyrkopastorn Åke Green, friades de av hovrätten för nedre Norrland.

Hovrätten konstaterade i sin dom att utdelningen av flygbladen var ett spridande av ett budskap som enligt svensk lag var att betrakta som hets mot folkgrupp, men eftersom högsta domstolen slagit fast att Europadomstolen inte alltid tillåter att yttrandefriheten inskränks av den anledningen, så gick de fyra överklagande fria.

Parallellen till Åke Green-målet var tydligt enligt hovrätten. En ståndpunkt som riksåklagaren inte är överens med hovrätten om. Han anser att det inte går att jämföra de båda fallen och kräver nu en prövning i högsta domstolen.
Daniel Olsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA