Friande hetsdom överklagas till HD

Publicerad 2006-01-10

Riksåklagaren överklagar den friande domen mot fyra medlemmar i Svenska motståndsrörelsen och Nationell ungdom som tillsammans med tre ytterligare aktivister delade ut flygblad i en skola i Söderhamn för ett år sedan.

Flygbladen hävdade bland annat homosexualitet har ”en moraliskt nedbrytande effekt på folkkroppen” och att ”homosexlobbyn” försöker avdramatisera pedofili. Tingsrätten dömde de sju nazisterna för hets mot folkgrupp. Fyra av dem valde att överklaga domen och i december, kort efter den friande domen i högsta domstolen mot pingstkyrkopastorn Åke Green, friades de av hovrätten för nedre Norrland.

Hovrätten konstaterade i sin dom att utdelningen av flygbladen var ett spridande av ett budskap som enligt svensk lag var att betrakta som hets mot folkgrupp, men eftersom högsta domstolen slagit fast att Europadomstolen inte alltid tillåter att yttrandefriheten inskränks av den anledningen, så gick de fyra överklagande fria.

Parallellen till Åke Green-målet var tydligt enligt hovrätten. En ståndpunkt som riksåklagaren inte är överens med hovrätten om. Han anser att det inte går att jämföra de båda fallen och kräver nu en prövning i högsta domstolen.
Daniel Olsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro