Frias för rasistbrev

Publicerad 2006-07-07

Hovrätten i västra Sverige friar en 54-årig göteborgare som skickat ett brev täckt med rasistiska symboler till en person i Tjeckien. Det hatfyllda budskapet hade inte spritts till en tillräckligt stor krets av personer, konstaterar hovrätten.

Det var i april 2002 som 54-åringen, som själv är invandrare från dåvarande Tjeckoslovakien, sände ett brev till en bekant i sitt forna hemland. Men brevet kom aldrig fram eftersom adressatens brevbärare reagerade på alla rasistiska slagord och nazistiska symboler som bokstavligen täcker kuvertets båda sidor.

Antiromska slagord
Kuvertet bär flera hakkors, så kallade SS-blixtar bestående av två parallella segerrunor; antisemitiska slagord om ”den judiska sjukdomen”, en davidsstjärna och uttrycket kreatur; antiromska uttryck som ”Full av tjuvar-främmande brottslingar-Zigenarnas land-cyniska perversa personer-zigenarjudeland-det är Tjeckien nu” samt ”Judar är judesvin Zigenska”.

Följde reglementet
Brevbäraren följde bara reglementet när han vägrade dela ut brevet. Särskilda instruktioner inom så väl den svenska som tjeckiska posthanteringen föreskriver att försändelser som kan väcka anstöt ska tas ur distributionen och lämnas till närmaste chef för bedömning. Detta skedde - och ledde senare till en anmälan i Sverige om hets mot folkgrupp.

Meddelandet inte spritt
Men både tingsrätten och hovrätten friar nu mannen eftersom det så kallade spridningsrekvisitet i lagen, att ett kränkande budskap måste spridas till en inte obetydlig grupp personer, inte uppfylldes. Hovrätten konstaterar att högst två, möjligen tre personer, sett kuvertet med symbolerna: brevbäraren i postsorteringen i Göteborg och hans kollega i Tjeckien. Därmed kan inte meddelandet anses spritt.

Kritik mot regeringen
54-åringen har hela tiden nekat till brott och menar att symbolerna och slagorden är kritik mot det land som han själv flydde från en gång. Han berättade under tingsrättsförhandlingarna att han i alla år jagats av regimen i Tjeckoslovakien och det nuvarande Tjeckien, att regimföreträdarna fortfarande är kommunister och farliga, att kommunisterna samtidigt är nazister och att hans före detta vänner i Tjeckien, däribland adressaten för brevet, är kollaboratörer.
Daniel Olsson

Verktyg:

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Oscar Sjöstedt gick på nazistspelning – försvarades av Åkesson

Sjöstedt på nazistspelning. SD:s ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt gick på en nazistspelning år 2005. Tilltaget försvarades av Jimmie Åkesson. Det kan Expo avslöja. Den senaste veckan har det publicerats flera besvärande uppgifter om Sjöstedts förhållande till nazismen.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro