Front nationals Bruno Gollnisch erkände gaskamrarnas existens.
© Daniel Olsson/Expo

Frontens andreman erkänner förekomst av gaskamrar

Publicerad 2006-11-11

Bruno Gollnisch, andreman i franska Front National och ledamot av Europaparlamentet, ställdes den 7 november inför rätta i Lyon för att ha ifrågasatt existensen av gaskamrar i de tyska koncentrationslägren under andra världskriget. Efter en tumultartad rättegång där Gollnisch erkände gaskamrarnas existens har domen skjutits upp till den 18 januari.

Gollnisch åtalades för att under en presskonferens den 11 oktober 2004 ha sagt att:
"…inga seriösa historiker tror fullt ut på Nürnbergrättegångens slutsatser. Jag betvivlar inte förekomsten av koncentrationsläger, men historikerna skulle kunna diskutera antalet dödsfall. Angående förekomsten av gaskamrar så är det upp till historikerna att bedöma."

Lou Gayssot-lagen
Uttalandet strider enligt åklagaren mot den franska så kallade Loi Gayssot-lagen från 1990, som gör det olagligt att offentligt ifrågasätta brott mot mänskligheten begångna av de åtalade i Nürnberg.

Brottet kan leda till upp till ett års fängelse. Men efter att Gollnisch, under rättegångens första dag, överraskande erkände förekomsten av gaskamrar i de tyska koncentrationslägren valde åklagaren att endast yrka på 10 000 Euro i böter. Domen skulle avkunnas den den 8 november, men skjuts nu upp till den 18 januari.

Rättstekniska problem
Rättegången har skjutits upp tre gånger tidigare på grund av olika rättstekniska problem. Först efter att EU-församlingen upphävt Gollnisch åtalsimmunitet som ledamot av EU-parlamentet kunde rättegången äga rum.

Gollnisch kommentar i oktober 2004 utlöste en våg av protester från olika franska medborgarrättsorganisationer och judiska organisationer i landet. Uttalandet ledde också till att Gollnisch blev avstängd under en femårsperiod från sin tjänst som professor i japanska på Jean Moulin-Universitetet i Lyon.

Gollnisch själv säger sig vara offer för en "häxprocess".
Håkan Gestrin

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro