Gävlebo dömd för hets mot folkgrupp

Publicerad 2006-09-01

En 20-årig gävlebo har dömts för hets mot folkgrupp sedan han skrikit rasistiska tillmälen på en parkeringsplats i Stenhagens centrum i Uppsala. 20-åringen, som delvis erkänt, döms till 50 dagsböter.

Det var den 27 januari i år som flera personer på parkeringsplatsen i Stenhagens centrum reagerade på en grupp ungdomar som spelade musik på en bilstereo. En av ungdomarna, den dömda 20-åringen, sjöng med i refränger som ”vit makt – negerslakt”. Enligt ett vittne ska densamme också ha gjort så kallad Hitlerhälsning.

20-åringen var berusad vid tillfället och säger att han mycket väl kan ha skrikit ord som ”vit makt” och ”vit makt – negerslakt”, men säger också att han inte har den typen av åsikter och anser att alla människor är lika värda. Han förklarade också under rättegången att han möjligen kan ha höjt armen i Hitlerhälsning, men han tror inte att han gjorde det.

Tingsrätten dömer 20-åringen bara för att ha skrikit de rasistiska tillmälena.
Daniel Olsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA