Gävlebo dömd för hets mot folkgrupp

Publicerad 2006-09-01

En 20-årig gävlebo har dömts för hets mot folkgrupp sedan han skrikit rasistiska tillmälen på en parkeringsplats i Stenhagens centrum i Uppsala. 20-åringen, som delvis erkänt, döms till 50 dagsböter.

Det var den 27 januari i år som flera personer på parkeringsplatsen i Stenhagens centrum reagerade på en grupp ungdomar som spelade musik på en bilstereo. En av ungdomarna, den dömda 20-åringen, sjöng med i refränger som ”vit makt – negerslakt”. Enligt ett vittne ska densamme också ha gjort så kallad Hitlerhälsning.

20-åringen var berusad vid tillfället och säger att han mycket väl kan ha skrikit ord som ”vit makt” och ”vit makt – negerslakt”, men säger också att han inte har den typen av åsikter och anser att alla människor är lika värda. Han förklarade också under rättegången att han möjligen kan ha höjt armen i Hitlerhälsning, men han tror inte att han gjorde det.

Tingsrätten dömer 20-åringen bara för att ha skrikit de rasistiska tillmälena.
Daniel Olsson

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro