Gjorde hitlerhälsning på parkeringsplats

Publicerad 2006-06-21

En 20-årig gävlebo åtalas för hets mot folkgrupp sedan han gjort hitlerhälsning och skrikit "Vit makt - negerslakt" inför fredagsshoppande människor utanför ett shoppingcenter i Uppsala.

Det var lönehelg på en parkeringsplats i Stenhagens centrum i Uppsala i slutet av januari. Några tonåringar satt i bakluckan på en Volvo kombi och lyssnade på musik medan några äldre kompisar var inne på Systembolaget för att handla.

Plötsligt fick en av ungdomarna för sig att han skulle skrika rasistiska slagord. Vittnen beskriver hur en nu 20-årig man från Gävle reste ena armen i hitlerhälsning och skanderade "Vit makt - negerslakt" så det ekade över över parkeringsplatsen. Ett vittne ringde polisen.

Nu åtalas 20-åringen för hets mot folkgrupp. Han säger i förhör att han varken kan erkänna eller förneka det inträffade då han var så onykter vid tillfället och att han "måste ha fyllnat till mera än vad han själv upplevt när han kom till Uppsala och skrikit nånting rasistiskt utan att vara medveten om detta".
Daniel Olsson

Verktyg:

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Samma urgamla antisemitism i botten

Kommentar. Oavsett att olika gruppers och individers drivkrafter kan variera, så ligger den urgamla antisemitismen i botten på allt generaliserat hat mot judar som grupp.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA