Gjorde hitlerhälsning på parkeringsplats

Publicerad 2006-06-21

En 20-årig gävlebo åtalas för hets mot folkgrupp sedan han gjort hitlerhälsning och skrikit "Vit makt - negerslakt" inför fredagsshoppande människor utanför ett shoppingcenter i Uppsala.

Det var lönehelg på en parkeringsplats i Stenhagens centrum i Uppsala i slutet av januari. Några tonåringar satt i bakluckan på en Volvo kombi och lyssnade på musik medan några äldre kompisar var inne på Systembolaget för att handla.

Plötsligt fick en av ungdomarna för sig att han skulle skrika rasistiska slagord. Vittnen beskriver hur en nu 20-årig man från Gävle reste ena armen i hitlerhälsning och skanderade "Vit makt - negerslakt" så det ekade över över parkeringsplatsen. Ett vittne ringde polisen.

Nu åtalas 20-åringen för hets mot folkgrupp. Han säger i förhör att han varken kan erkänna eller förneka det inträffade då han var så onykter vid tillfället och att han "måste ha fyllnat till mera än vad han själv upplevt när han kom till Uppsala och skrikit nånting rasistiskt utan att vara medveten om detta".
Daniel Olsson

Verktyg:

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro