Hakkors gav fängelse

Publicerad 2006-01-02

Grundaren av den paramilitära organisationen Legion Wasa, nazisten Curt Linusson, dömdes den 30 december i hovrätten till en månads fängelse för hets mot folkgrupp.

Det var den 17 april 2004 som Nationalsocialistisk Front, NSF, i Trollhättan anordnade en middag till minne av Adolf Hitlers födelsedag. Ett tjugotal personer var samlade och ett par av dem höll tal framför en hakkorsflagga, bland annat Curt Linusson som vid det aktuella tillfället bar en hakkorsbindel runt armen. Linusson själv hävdar att det var en varghake på bindeln och att en sådan lätt kan förväxlas med hakkorset.

NSF lade upp bilder från Hitler-middagen på sin hemsida och Linusson dömdes i tingsrätten den 11 maj 2005 för hets mot folkgrupp på grund av hakkorsbindeln. Linusson säger att han inte kände till bilderna på hemsidan förrän polisen kontaktade honom.
- Själv hade jag inte ens blivit tillfrågad om att bli uthängd på NSF:s hemsida, och
polisen måste ha förstorat upp bilden minst 100 gånger för att överhuvudtaget se vad det är på bindeln och fotografier är egentligen alltid möjliga att manipulera, säger Curt Linusson.

Tingsrätten skrev i sin dom att brottet inte kan ses som ringa och att påföljden för sådana brott regelmässigt ska vara fängelse.

Curt Linusson överklagade tingsrättens dom men hovrätten fann emellertid ingen anledning att ändra domen. Linusson ska i samråd med sin advokat överväga om domen ska överklagas till Högsta domstolen.
Sarah Goodband

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro