Hakkors gav fängelse

Publicerad 2006-01-02

Grundaren av den paramilitära organisationen Legion Wasa, nazisten Curt Linusson, dömdes den 30 december i hovrätten till en månads fängelse för hets mot folkgrupp.

Det var den 17 april 2004 som Nationalsocialistisk Front, NSF, i Trollhättan anordnade en middag till minne av Adolf Hitlers födelsedag. Ett tjugotal personer var samlade och ett par av dem höll tal framför en hakkorsflagga, bland annat Curt Linusson som vid det aktuella tillfället bar en hakkorsbindel runt armen. Linusson själv hävdar att det var en varghake på bindeln och att en sådan lätt kan förväxlas med hakkorset.

NSF lade upp bilder från Hitler-middagen på sin hemsida och Linusson dömdes i tingsrätten den 11 maj 2005 för hets mot folkgrupp på grund av hakkorsbindeln. Linusson säger att han inte kände till bilderna på hemsidan förrän polisen kontaktade honom.
- Själv hade jag inte ens blivit tillfrågad om att bli uthängd på NSF:s hemsida, och
polisen måste ha förstorat upp bilden minst 100 gånger för att överhuvudtaget se vad det är på bindeln och fotografier är egentligen alltid möjliga att manipulera, säger Curt Linusson.

Tingsrätten skrev i sin dom att brottet inte kan ses som ringa och att påföljden för sådana brott regelmässigt ska vara fängelse.

Curt Linusson överklagade tingsrättens dom men hovrätten fann emellertid ingen anledning att ändra domen. Linusson ska i samråd med sin advokat överväga om domen ska överklagas till Högsta domstolen.

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA