Nordiska förlagets Anders Lagerström är konferencier på den stora nazistmarschen i Salem 2004.
© Expo

Halvårs fängelse krävs för nazistförläggare

Publicerad 2006-05-17

Anders Lagerström, ägaren till nazistiska Nordiska förlaget, deltog i en samlad attack mot vänsteraktivister som affischerade inför en antirasistisk demonstration i november förra året.

Det hävdade kammaråklagare Wilhelm Storck i sitt slutanförande i Linköpings tingsrätt igår eftermiddag där Anders Lagerström stod åtalad för misshandel. Han ska ha sparkat på en 17-årig pojke och pekas ut av den misshandlade och ett vittne.

Nekar till brott
Nazistförläggarens advokat Göran Wålander underkände bevisningen som i huvudsak baseras på vittnesuppgifter och krävde att åtalet ogillades. Det skriver Östgötacorrespondenten.

- Jag skulle aldrig ge mig på en sådan person i min ålder och min livssituation, sade 28-årige Anders Lagerström under rättegången.

Var på platsen
Anders Lagerström greps i anslutning till misshandeln. Han medger att han var på platsen, men inte för att bråka utan för att se vilka de affischerande vänsteraktivisterna var.

- Det har varit flera affischkampanjer mot mig. Jag var intresserad av att se vilka det var. När jag kom ut såg jag att det var tumult, sa Lagerström enligt Östgötacorrespondenten.

Kan dömas till fängelse
Om Anders Lagerström döms för misshandeln kommer han troligtvis dömas till fängelse. Frivården har försökt nå nazistförläggaren för att göra ett yttrande om eventuell alternativ påföljd som till exempel skyddstillsyn eller samhällstjänst, men han har inte varit i kontakt med handläggaren.
Daniel Olsson

Verktyg:

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Oscar Sjöstedt gick på nazistspelning – försvarades av Åkesson

Sjöstedt på nazistspelning. SD:s ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt gick på en nazistspelning år 2005. Tilltaget försvarades av Jimmie Åkesson. Det kan Expo avslöja. Den senaste veckan har det publicerats flera besvärande uppgifter om Sjöstedts förhållande till nazismen.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro