HD provar söderhamnsfallet

Publicerad 2006-03-08

Högsta Domstolen kommer att pröva fallet med de fyra nazister som spridit hets mot homosexuella på en skola i Söderhamn.

Det var i december 2004 som sju personer knutna till den nazistiska organisationen Svenska Motståndsrörelsen tog sig in på en skola i Söderhamn och delade ut flygblad. I flygbladen anklagades bland annat homosexuella för att försöka ”avdramatisera pedofili”.

Samtliga sju dömdes i tingsrätten för hets mot folkgrupp, fyra till fängelse och de andra till villkorlig dom och samhällstjänst på grund av deras låga ålder. De fyra som dömdes till fängelsestraff överklagade domen och friades av hovrätten.

Hovrätten menande att de fyra gjort sig skyldiga till hets mot folkgrupp enligt svensk lag, men med hänvisning till att de förmodligen inte skulle fällas i Europadomstolen friades samtliga.

Riksåklagaren skrev i sin överklagan att hovrättens dom innebär ”att en stor del av den propaganda som bl.a. nazistiska och andra högerextrema grupper använder sig av för att angripa homosexuella och grupper som har utländsk härkomst kommer att bli straffria.”
Anders Dalsbro

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA