HD provar söderhamnsfallet

Publicerad 2006-03-08

Högsta Domstolen kommer att pröva fallet med de fyra nazister som spridit hets mot homosexuella på en skola i Söderhamn.

Det var i december 2004 som sju personer knutna till den nazistiska organisationen Svenska Motståndsrörelsen tog sig in på en skola i Söderhamn och delade ut flygblad. I flygbladen anklagades bland annat homosexuella för att försöka ”avdramatisera pedofili”.

Samtliga sju dömdes i tingsrätten för hets mot folkgrupp, fyra till fängelse och de andra till villkorlig dom och samhällstjänst på grund av deras låga ålder. De fyra som dömdes till fängelsestraff överklagade domen och friades av hovrätten.

Hovrätten menande att de fyra gjort sig skyldiga till hets mot folkgrupp enligt svensk lag, men med hänvisning till att de förmodligen inte skulle fällas i Europadomstolen friades samtliga.

Riksåklagaren skrev i sin överklagan att hovrättens dom innebär ”att en stor del av den propaganda som bl.a. nazistiska och andra högerextrema grupper använder sig av för att angripa homosexuella och grupper som har utländsk härkomst kommer att bli straffria.”
Anders Dalsbro

Verktyg:

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Oscar Sjöstedt gick på nazistspelning – försvarades av Åkesson

Sjöstedt på nazistspelning. SD:s ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt gick på en nazistspelning år 2005. Tilltaget försvarades av Jimmie Åkesson. Det kan Expo avslöja. Den senaste veckan har det publicerats flera besvärande uppgifter om Sjöstedts förhållande till nazismen.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro