Mötet mellan Nationaldemokraternas partiorganisatör Marc Abramsson och Sverigedemokraternas toppkandidat till Landstinget i Stockholm, Johan Rinderheim, kan leda till nya uteslutningar.
© Expo

Hemligt möte skakar Sverigedemokraterna

Publicerad 2006-06-16

Ledande sverigedemokrater och nationaldemokrater träffades nyligen på en kinakrog i Stockholm för att diskutera en gemensam valstrategisk uppdelning av Stockholms kommuner inför valet.
Nu fruktar Sverigedemokraternas partiledning att mötet ska stjälpa partiets trovärdighet - om det blir känt utanför den inre kretsen.

Den före detta moderata riksdagsledamoten och Sverigedemokraternas toppnamn i Malmö, Sten Andersson, skriver i ett internt mejl till partistyrelsens ledamöter som Expo tagit del av:

”Kommer detta ut, vilket inte går att uteslutas, är valrörelsen körd för vår del. Att ledande inom SD, alltså Rinderheim, deltager på i möten med ND:s Marc vittnar om att omdömesheten är total då – all – form av samarbete med nämnda sekt är helt förödande för oss i vår kamp att skapa trovärdighet.”

”Nazi-influerat”
Johan Rinderheim är första namn till Stockholms läns landsting och sitter även i Nynäshamns kommunfullmäktige för partiet. Marc Abramsson är partiorganisatör för Nationaldemokraterna och avtjänade förra året ett fängelsestraff för våldsamt upplopp i samband med att nazister attackerade Pride-tåget i Stockholm 2004.

Nationaldemokraterna beskrevs nyligen av Sverigedemokraterna som ett ”nazi-influerat” parti.

Det var i början av maj som Sverigedemokraterna träffade representanter för Nationaldemokraterna för att diskutera hur partierna undviker att ställa upp i samma kommuner och därmed konkurrera med varandra om de främlingsfientliga rösterna. Men mötet som var tänkt att gagna partiet leder nu till stora interna motsättningar.

Flera uteslutningar
Under senaste åren har Sverigedemokraterna kantats av interna konflikter och flera uteslutningar har skett mot partiveteraner. Bland annat för samröre med Nationaldemokraterna.
Uteslutningarna har varit en del av Sverigedemokraternas kamp att tvätta bort sin extremiststämpel. Nu riskerar Johan Rinderheim, en av Sverigedemokraternas grundare, ideologer tillika riksdagskandidat också att uteslutas ur partiet.

”Att diskutera uppdelning av kommuner vid ett val med företrädare för ett parti som – av alla vill oss mest illa – måste, enligt min åsikt, vara ett solklart rött kort, dvs skäl för uteslutning och detta särskilt om aktuell person ljuger om agerandet. Hur annan en sådan reaktion ser ut om saken blir offentlig kan jag inte förstå!”, skriver Sten Andersson till partistyrelsen och får medhåll av Sverigedemokratisk Ungdoms Ordförande Martin Kinnunen.

Avgörs under Almedalsveckan
På mötet med Nationaldemokraterna ska, enligt Sverigedemokraternas interna utredning, även Niclas Carlberg och Gunnar Johannesson ha varit närvarande. Dessa två har varit mycket aktiva inom partiets Stockholmsavdelning och kandiderar i såväl kommunal- som landstingsvalet.

De sverigedemokrater som deltog på mötet med nationaldemokrater kommer få sitt vidare öde inom partiet avgjort på partistyrelsens möte den femte juli i Visby.

- Om uppgifterna stämmer är det naturligtvis väldigt omdömeslöst men just nu ser jag ingenting som tyder på att det skulle vara sant, säger Sverigedemokraternas partiordförande Jimmie Åkesson till Expo.se.

I övrigt vill han inte ge några kommentarer om mötet.
Frågan om Johan Rinderhems möte med Marc Abramsson är känslig. I den mejlkorrespondens mellan partistyrelsens ledamöter som Expo tagit del av bryter Jimmie Åkesson diskussionen med orden: "Nu lägger vi ner den här diskussionen bums!".

Han fortsätter:

"Den som vill diskutera saken i PS kommer att få möjlighet att göra det i samband med sammanträdet i Visby 5 juli. Tills vidare hanterar VU ärendet"

I Sverigedemokraternas VU, Verkställande utskottet, sitter förutom Jimmie Åkesson också Björn Söder, Richard Jomshof, Mattias Karlsson och Arnold Boström.

Mikael Ekman
Kajsa Lindohf
Daniel Olsson
Daniel Olsson

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro