Hitlerhälsning i Gävle till åtal

Publicerad 2006-03-03
En 17-åring från Gävle åtalas för hets mot folkgrupp sedan han vid två tillfällen under nyårsnatten gjort så kallad hitlerhälsning.
Den nazistiska hälsningen gjorde han mitt framför ögonen på en polisman och enligt åklagaren har 17-åringen därmed "uttryckt missaktning för folkgrupper eller andra grupper med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung".

17-åringen åtalas samtidigt för misshandel. Tillsammans med en 15-årig pojke ska han ha slagit och knuffat på en ung man i Åhléns varuhus i centrala Gävle. Den händelsen ska ha inträffat fyra dagar innan jul.
Daniel Olsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro