Hitlerhälsning i Gävle till åtal

Publicerad 2006-03-03
En 17-åring från Gävle åtalas för hets mot folkgrupp sedan han vid två tillfällen under nyårsnatten gjort så kallad hitlerhälsning.
Den nazistiska hälsningen gjorde han mitt framför ögonen på en polisman och enligt åklagaren har 17-åringen därmed "uttryckt missaktning för folkgrupper eller andra grupper med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung".

17-åringen åtalas samtidigt för misshandel. Tillsammans med en 15-årig pojke ska han ha slagit och knuffat på en ung man i Åhléns varuhus i centrala Gävle. Den händelsen ska ha inträffat fyra dagar innan jul.
Daniel Olsson

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA