Konspirationsteoretiska artiklar om frimureri illustreras ofta på detta vis hos högerextrema grupper. I detta fall Nationaldemokraterna.

Högerextremist blev Aftonbladets frimurarexpert

Publicerad 2006-01-24

I söndags var religionshistorikern Torsten Bodekull Aftonbladets expert på temat frimurare och frimureri, ett ämne som vanligtvis tilltalar allehanda konspirationsteoretiker på yttersta högerkanten.

För fyra år sedan skrev samme Bodekull under tillsammans med flera nazister för att registrera det djupt rasistiska partiet Sveriges Nationella Demokratiska Parti.

- Det är av den här anledningen som jag inte är intresserad av att uttala mig om Frimurarna. Det är nästa alltid högerextremisterna som kommer med de här konspirationsidéerna, säger Hasse Aro, programledare på TV 3 och Frimurare.

Innan Aftonbladets reporter Kerstin Weigl gjorde intervjun med Torsten Bodekull så gjord hon en viss kontroll på vem han var.

- Jag kollade att han existerar och han har fog som får kalla sig religionshistoriker. Jag känner till hans andra politiska åsikter men jag hittade väldigt få akademiker som skrivit om frimurare, och Bodekulls text var koncis, faktaspäckad och neutral, säger Kerstin Weigl, reporter på Aftonbladet.

Flyktingpolitiken ett "gigantiskt bedrägeri"
I september 2001 skrev han en vulgär artikel om omskärelse i Sverigedemokraternas Internettidning SD-kuriren och har skrivit flera artiklar som behandlar den svenska flyktingpolitiken. På sin hemsida skrev han bland annat:

"Den svenska flyktingpolitiken kan liknas vid en båt i ett stormande hav fyllt med nödställda, man räddar och tar ombord människor till båten är överfull, kantrar och går under med man och allt."

Han beskriver den svenska flyktingpolitiken som ett "gigantiskt bedrägeri som skadat landet".

Hyllar Unabombaren och hävdar att politikerna är psykopater
Det är inte bara artiklar om den svenska flyktingpolitiken som Torsten Bodekull har publicerat på sin hemsida. I en annan artikel deklarerar han sitt stöd för den amerikanska terroristen Unabombaren, som dömdes för en rad sprängningar i USA.

"Unabombaren har rätt, industrialismen har gjort jorden till ett stinkande helvete. Det finns inget att förlora, upp till kamp mot det bestående."

När han inte hyllar Unabombaren så visar han sitt förakt mot de svenska politikerna.

"Dagens politiker är att betrakta som en skock kriminella psykopater som hänsynslöst berikar sig på skattebetalarnas bekostnad. De som inte är psykopater är istället naiva välmenande nickedockor som styrs av psykopaterna."

"Lätt att vara efterklok"
- Hade jag läst alla de texterna som du läste upp för mig, det är lätt att vara efterklok, hade jag kanske gjort en annan bedömning. Jag sökte från början en annan person på Lunds universitet att intervjua, säger Kerstin Weigl.
Mikael Ekman

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA