Högerpopulist inte aktuell för vänsterpartiet

Publicerad 2006-02-17

Främlingsfientliga Kommunens framtids förgrundsfigur i Åstorp, Gösta Brodin, är inte längre intresserad av medlemskap i vänsterpartiet. Till Helsingborgs dagblad berättar Brodin hur han planerade en lokal valsamverkan mellan sitt eget parti och vänsterpartiet.

- Vi ville rädda vänsterrösterna i fullmäktige. Inför hotet att vänstern läggs ned funderade vi inom kommunens framtid på en valsamverkan. Vi såg det som en tänkbar lösning att Kommunens framtids kandidater ställde upp på vänsterns lista, men samtidigt ville vi hålla liv i vårt eget parti, säger Gösta Brodin till tidningen.

Välkomnades av lokal v-förening
Medlemskap är ett krav för att få ställa upp på vänsterpartiets vallistor. Expo.se avslöjade för några veckor sedan att vänsterpartiets partiförening i Åstorp lagt press på partiets distriktsstyrelse för att förmå dem att godkänna den främlingsfientlige populisten som medlem. Men vänsterpartiets distriktsstyrelse i Skåne vägrade släppa in Brodin och rasade över att medlemsdiskussionen fått offentlig belysning.

- Det var ett löst och krystat resonemang som inte höll. Det går ju inte att stå med ett ben i varje parti, säger Gösta Brodin till Helsingsborgs dagblad som samtidigt avslöjar att planen ursprungligen var en lokal valsamverkan mellan vänsterpartiet, Kommunens framtid och Åstorpspartiet.

Uteslöts ur socialdemokraterna
Gösta Brodin skapade rubriker redan 1992 då han som socialdemokratisk kommunpolitiker ledde motståndet mot en ny flyktingförläggning i Åstorp. Samtidigt motionerade han om en skarpare flyktingpolitik och beskrev jugoslaviska flyktingar som ”bussturister” som turistar på svenska skattebetalarnas bekostnad.
Socialdemokraternas dåvarande partisekreterare Mona Sahlin ville redan då utesluta Brodin ur partiet, men den lokala arbetarkommunen försvarade honom.

Först hösten 2002 uteslöts Gösta Brodin ur socialdemokraterna sedan han tillsammans med medlemmar ur främlingsfientliga Framstegspartiet grundat det lokala populistpartiet Kommunens framtid som ställde upp i det årets val, däribland Tony Wiklander som idag finns i Sverigedemokraterna. Socialdemokraternas uteslutningsbeslut motiverades med att Gösta Brodin inte kunde vara medlem i två partier samtidigt.

Under sin tid i Kommunens Framtid har Gösta Brodin bland annat interpellerat om att flyktingbarn bör AIDS-testas innan de ska gå i svensk grundskola.

Läs mer
Högerpopulist söker sig till vänsterpartiet
Daniel Olsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro