Högstadieelever dömda för Hitlerhälsningar

Publicerad 2006-06-13

Tre elever vid Ytterbyskolan i Kungälv dömdes igår till dagsböter för hets mot folkgrupp. De hade gjort Hitlerhälsningar och skrikit Sieg heil mot andra elever den 22 februari i år.

De tre eleverna hade tidigare under dagen deltagit i ett toleransprojekt som skolan har för att motarbeta på de rasistiska stämningarna bland eleverna.

Efter undervisningen ska de 15-16 år gamla eleverna ha marscherat ut till skolgården där de utförde Hitlerhälsningarna. En av ungdomarna skrek "Sieg" och de övriga två skrek "heil" samtidigt som de tillsammans höjde högra armen i den nazistiska segerhälsningen.

Skolan anmälde
En lärare ingrep och försökte få ungdomarna att sluta, men eleverna fortsatte. Då gick skolan vidare med polisanmälan.

En av eleverna erkände under gårdagens rättegång medan hans två kamrater säger sig sakna minnen efter händelsen.

Misshandel på skidresa
En av 15-åringarna dömdes också till vård inom socialtjänsten och 5000 kronor i skadestånd för misshandel av en annan pojke vid en skidresa i februari.
Daniel Olsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro