Ingen HD-prövning av hetsdom

Publicerad 2006-12-21

Högsta Domstolen kommer inte att ta upp fallet där Nationalsocialistisk Fronts tidigare propagandachef Björn Björkqvist dömdes till fängelse för hets mot folkgrupp, rapporterar Sveriges Radio.

Björn Björkqvist dömdes senast av hovrätten i Malmö till 2 månaders fängelse för hets mot folkgrupp efter att en artikel med rasistiskt innehåll publicerats på
hemsidan till tidningen "Den svenske nationalsocialisten".

Saknar ansvarig utgivare
Hovrätten ansåg att Björn Björkqvist med sin framträdande position inom Nationalsocialistisk Front var personligt ansvarig för innehållet i artikeln då tidningen inte angett någon ansvarig utgivare.

Artikeln, som publicerades i december 2003, argumenterade bland annat för att man i "de negroida länderna" har betydligt lägre IQ än i Sverige.

Artikeln ligger i skrivande stund fortfarande kvar på sidan.
Expo

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA