Bruno Mégret och hans fru Cathrine dömdes sedan de använt skattebetalarnas pengar till att finansiera ett utskick av det egna partiets propaganda.
© MNR

Inget presidentval för franska fascister

Publicerad 2006-10-19

FRANKRIKE Ledaren för det franska fascistpartiet Mouvement National Républicain, Bruno Mégret, blir tvungen att ställa in sina planer på att kandidera i det franska presidentvalet nästa år. I onsdags dömdes han för förskingring och får inte ställa upp i val.

Bruno Mégret dömdes tillsammans med sin fru Cathrine, före detta borgmästare i den sydfranska staden Vitrolles, till åtta månaders villkorligt fängelse och 8 000 euro i böter för förskingring av allmänna medel.

Paret hade tillsammans använt Vitrolles statsfinanser för att finansiera ett utskick med kampanjmaterial för Mouvement National Républicain under åren 2000 till 2001. Totalt förskingrades 74 600 euro ur stadens finanser.

Partisk och orättvis
När domen föll sa Bruno Mégret till journalisterna på plats att domen var partisk och orättvis.

- Jag överklagar. Det kommer att skjuta upp verkställandet av domen och jag kommer att kandidera i president och parlamentsvalet 2007, sa partiledaren.

- Detta är inte ett beslut grundat på rättvisa. Det är för att få politiska poäng.

Le Pen dömdes
Mégret är inte den enda franska fascistledare som har haft problem med rättvisan. 1997 dömdes Front nationals ledare Jean-Marie Le Pen till närmare två miljoner svenska kronor i böter för ett yttrande om att nazisternas gaskamrar "bara var en fotnot" i historien, tio år tidigare.


Mouvement National Républicain (MNR)

Bruno Mégret grundade Mouvement National Républicain (Nationella republikanska rörelsen) 1999 efter en splitring i Jean-Marie Le Pens Front National (Nationella fronten). Innan han lämnade Nationella Fronten betraktades han som kronprins till Jean-Marie Le Pen.
I presidentvalet 2002 fick Mégret 2,3 procent av rösterna medan Jean-Marie Le Pen gick vidare och slogs mot socialistkandidaten Jacques Chirac i slutomgången i valet om presidentplatsen. Inför valet 2007 har Bruno Mégret sträckt ut en hand för ett valsamarbete med Nationella Fronten, något Le Pen hittills varit ointresserad av.
Mikael Ekman

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro