JK inleder förundersökning mot klistermärken

Publicerad 2006-07-04
Justitiekanslern, JK, har inlett en förundersökning om tryckfrihetsbrottet Hets mot folkgrupp sedan två anonyma klistermärken påträffats på en lampa i ett bostadsområde i Västerås i februari.
Det ena klistermärket har ett hakkors i fyrfärg som illustration, medan det andra bär texten ”Blattar? Nej tack!”.

JK skriver i sitt beslut att Statens kriminaltekniska laboratorium inte har kunnat garantera att klistermärkena framställts i tryckpress, vilket är en förutsättning för att JK ska kunna driva mål om brott mot tryckfrihetsförordningen.

Men trots tvetydigheter vad gäller framställningen anser JK att budskapet tydligt går under lagen om hets mot folkgrupp, varför en förundersökning inleds.
Daniel Olsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro