JK överklagar friande hetsdom

Publicerad 2006-04-25

Justitiekanslern, JK, överklagar den friande domen mot den ansvarige utgivaren för Nationalsocialistisk fronts partihemsida till högsta domstolen.

Den ansvarige utgivaren Göran Jonsson dömdes i tingsrätten till en månads fängelse för hets mot folkgrupp, men friades för några veckor sedan i hovrätten.

Tidigare har riksåklagaren överklagat en friande dom mot en grupp nazister från Nationell ungdom som delat ut flygblad som hetsar mot homosexuella i en skola i Söderhamn. Det målet tas upp i högsta domstolen den 30 maj. Nu vill Justitiekanslern att fler mål prövas för att råda klarhet i hetslagstiftningens tillämpning.

Det är ”av vikt för ledning av rättstillämpningen att ett antal andra fall av påstådd hets mot folkgrupp prövas av Högsta domstolen”, skriver Justitiekanslern i sitt beslut igår och kräver att Göran Jonsson döms till fängelse. För argumentationen hänvisar JK till riksåklagarens överklagan av Söderhamnsmålet.
”I sak anser Justitiekanslern att innehållet i de uttalanden som avses med åtalet är att bedöma som hets mot folkgrupp”, fortsätter JK i sin överklagan.

Åtalet handlar om två artiklar på Nationalsocialistisk fronts hemsida om homosexuella och romer som klassades som hets mot folkgrupp. I den ena artikeln beskrivs homosexualitet som en ”pervers morbiditet” som inte har något med kärlek att göra. I den andra artikeln citeras utdrag ur Bonniers konversationslexikon som berör folkgruppen romer.

Hovrätten konstaterar i sin dom att de två artiklarna uttrycker missaktning mot båda grupperna samt att skrivningarna uppfyller kraven på straffbarhet enligt lagen om hets mot folkgrupp. Men med hänvisning till Europakonventionen frias den ansvarige utgivaren.

Igår offentliggjordes att den ansvarige utgivaren Göran Jonsson kandiderar till kommunfullmäktige i Norrköping för Nationalsocialistisk front.

Läs mer

Nazisthemsida frias för hets mot folkgrupp
Daniel Olsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA