Kända nazister misstänks för färjeattack

Publicerad 2006-10-02

Två tidigare centralgestalter inom nazistorganisationen Svenska motståndsrörelsen finns bland de män som greps i Frihamnen i Göteborg efter flera grova misshandelsfall av passagerare med utländsk bakgrund på en färja mellan Sverige och norska Kristiansand i helgen. Totalt sitter fyra män anhållna misstänkta för grov misshandel. Under tisdagen beslutar åklagaren om de ska begäras häktade.

Det var vid 18-tiden på lördagen som DFDS Seaways färja Princess of Scandinavia lade till vid Frihamnen i Göteborg. Vid kajen väntade åtta polispatruller för att föra fyra omhändertagna män - 23, 28, 30 och 32 år gamla – till arresten.

Kvinna sparkades i ansiktet
Enligt de första polisuppgifterna rörde det sig om ett sällskap om femton personer som betett sig illa under hela resan. Fyra i sällskapet hade misshandlat flera personer med invandrarbakgrund, brutit sig in i en hytt och sparkat en kvinna i ansiktet. En man skulle även ha hållits fast av en eller flera personer medan en annan slog honom. Flera vittnen till händelsen uppger att våldsmännen skrikit rasistiska tillmälen under resan.

Blöt firmafest
Personer som var med på resan uppger att de fyra anhållna männen ingick i det större sällskapet som hade en mycket blöt firmafest. De anhållna nazisterna har länge varit knutna till nazistiska Svenska motståndsrörelsen och dess ungdomsförbund Nationell ungdom.
En 23-åring från Styrsö och en 28-åring från Trollhättan, var ute med arbetskamrater när de greps.

Våldsamt upplopp
23-åringen har haft ledande positioner inom Svenska motståndsrörelsen och dess tidigare ungdomsförbund Nationell ungdom i många år. Han har varit officiellt ansvarig för flera av organisationens demonstrationer och dömdes häromåret för våldsamt upplopp.

Hans 28-årige kamrat från Trollhättan har också varit en framträdande aktivist inom organisationen.

De övriga två anhållna männen, en 30-åring och en 32-åring, är folkbokförda i Grästorp utanför Borås.

"Medieanka"
Den nazistiska hemsidan Info14 betecknar händelsen på färjan som en ”mediaanka” och skriver att ”någon naziattack och passagerare i skräck inte funnits”.
Daniel Olsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro