Kända nazister misstänks för färjeattack

Publicerad 2006-10-02

Två tidigare centralgestalter inom nazistorganisationen Svenska motståndsrörelsen finns bland de män som greps i Frihamnen i Göteborg efter flera grova misshandelsfall av passagerare med utländsk bakgrund på en färja mellan Sverige och norska Kristiansand i helgen. Totalt sitter fyra män anhållna misstänkta för grov misshandel. Under tisdagen beslutar åklagaren om de ska begäras häktade.

Det var vid 18-tiden på lördagen som DFDS Seaways färja Princess of Scandinavia lade till vid Frihamnen i Göteborg. Vid kajen väntade åtta polispatruller för att föra fyra omhändertagna män - 23, 28, 30 och 32 år gamla – till arresten.

Kvinna sparkades i ansiktet
Enligt de första polisuppgifterna rörde det sig om ett sällskap om femton personer som betett sig illa under hela resan. Fyra i sällskapet hade misshandlat flera personer med invandrarbakgrund, brutit sig in i en hytt och sparkat en kvinna i ansiktet. En man skulle även ha hållits fast av en eller flera personer medan en annan slog honom. Flera vittnen till händelsen uppger att våldsmännen skrikit rasistiska tillmälen under resan.

Blöt firmafest
Personer som var med på resan uppger att de fyra anhållna männen ingick i det större sällskapet som hade en mycket blöt firmafest. De anhållna nazisterna har länge varit knutna till nazistiska Svenska motståndsrörelsen och dess ungdomsförbund Nationell ungdom.
En 23-åring från Styrsö och en 28-åring från Trollhättan, var ute med arbetskamrater när de greps.

Våldsamt upplopp
23-åringen har haft ledande positioner inom Svenska motståndsrörelsen och dess tidigare ungdomsförbund Nationell ungdom i många år. Han har varit officiellt ansvarig för flera av organisationens demonstrationer och dömdes häromåret för våldsamt upplopp.

Hans 28-årige kamrat från Trollhättan har också varit en framträdande aktivist inom organisationen.

De övriga två anhållna männen, en 30-åring och en 32-åring, är folkbokförda i Grästorp utanför Borås.

"Medieanka"
Den nazistiska hemsidan Info14 betecknar händelsen på färjan som en ”mediaanka” och skriver att ”någon naziattack och passagerare i skräck inte funnits”.
Daniel Olsson

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA