Krav på uteslutning av miljöpartister

Publicerad 2006-08-10

Miljöpartiets lokalavdelning i Hagfors riskerar uteslutning då kritiker anser att avdelningen inte reagerat tillräckligt mot en av partiets kandidaters invandringskritiska utspel.

Bakgrunden är en annons i den värmländska lokaltidningen Torsbybladet i juni, där en av avdelningens ledande medlemmar, Bernt Eklund, bland annat krävde ett stopp för invandringen ”av miljöskäl” och förespråkade avskjutning av varg.

Ströks från riksdagslista
Annonsen var ett led i Bernt Eklunds personvalskampanj, sedan han placerats som nionde namn på miljöpartiets riksdagslista i Värmlands län. Annonsen ledde istället till att Eklund omedelbart ströks från listan eftersom hans åsikter inte överensstämde med miljöpartiets politiska program.

Men nu rapporterar Värmlands folkblad att den kontroversiella miljöpartisten är kvar på listan till kommunfullmäktige i Hagfors. Därför har en miljöpartist i Malmö, Anders Wallner, vänt sig till partistyrelsen och ansökt om uteslutning av Bernt Eklund och hela lokalavdelningen i Hagfors.

Interna krav
- De har inte klarat av att markera mot Bernt Eklund, säger Anders Wallner till Värmlands Folkblad.
- Jag hade förhoppningen om att det skulle lösa det här själva, men eftersom de inte gjort det har jag vänt mig till partistyrelsen, fortsätter han.

Även partidistriktet i Värmland ser allvarligt på att lokalavdelningen inte gjort sig av med Bernt Eklund.
- De har inte förstått vidden av det hela, säger Birgitta Karstensson, miljöpartiets språkrör i Värmland till Värmlands folkblad.

Frågan om uteslutning tas upp på partistyrelsens möte den 20 augusti, men beslutet kan fattas först efter valet.
Daniel Olsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro