Krav på uteslutning av miljöpartister

Publicerad 2006-08-10

Miljöpartiets lokalavdelning i Hagfors riskerar uteslutning då kritiker anser att avdelningen inte reagerat tillräckligt mot en av partiets kandidaters invandringskritiska utspel.

Bakgrunden är en annons i den värmländska lokaltidningen Torsbybladet i juni, där en av avdelningens ledande medlemmar, Bernt Eklund, bland annat krävde ett stopp för invandringen ”av miljöskäl” och förespråkade avskjutning av varg.

Ströks från riksdagslista
Annonsen var ett led i Bernt Eklunds personvalskampanj, sedan han placerats som nionde namn på miljöpartiets riksdagslista i Värmlands län. Annonsen ledde istället till att Eklund omedelbart ströks från listan eftersom hans åsikter inte överensstämde med miljöpartiets politiska program.

Men nu rapporterar Värmlands folkblad att den kontroversiella miljöpartisten är kvar på listan till kommunfullmäktige i Hagfors. Därför har en miljöpartist i Malmö, Anders Wallner, vänt sig till partistyrelsen och ansökt om uteslutning av Bernt Eklund och hela lokalavdelningen i Hagfors.

Interna krav
- De har inte klarat av att markera mot Bernt Eklund, säger Anders Wallner till Värmlands Folkblad.
- Jag hade förhoppningen om att det skulle lösa det här själva, men eftersom de inte gjort det har jag vänt mig till partistyrelsen, fortsätter han.

Även partidistriktet i Värmland ser allvarligt på att lokalavdelningen inte gjort sig av med Bernt Eklund.
- De har inte förstått vidden av det hela, säger Birgitta Karstensson, miljöpartiets språkrör i Värmland till Värmlands folkblad.

Frågan om uteslutning tas upp på partistyrelsens möte den 20 augusti, men beslutet kan fattas först efter valet.
Daniel Olsson

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA