Kristdemokrat går till Sverigedemokraterna

Publicerad 2006-04-26

Sverigedemokraterna i Bjuv får förstärkning. På partiets lista till kommunfullmäktige står förre kristdemokratiske kommunpolitikern Jan-Åke Sajewicz.

Jan-Åke Sajewicz valdes in på kristdemokraternas valsedel i valet 2002 och har agerat ersättare i kommunfullmäktige under den gångna mandatperioden.
Det är inte första gången Sajewicz byter parti. Mandatperioden 1991-1994 satt han i fullmäktige för det högerpopulistiska partiet Ny Demokrati.

I början av april deklarerade det lokala missnöjespartiet Framstegspartiet i Bjuv att de officiellt gick över till Sverigedemokraterna, SD. Partiets två fullmäktigeledamöter är sedan tidigare medlemmar i SD men på det lokala planet har de till nu valt att ha kvar sitt lokala parti som plattform.

Rykten i Bjuv
När Framstegspartiet deklarerade att de skulle omvandlas till en lokalavdelning i SD skrev de i ett pressmeddelande att de inom kort skulle presentera en kandidat från ett ”annat parti” som skulle sitta i fullmäktige.

Detta skapade rykten i Bjuvs politiska liv och flera lokalpolitiker pekades ut som potentiella sverigedemokrater. Att det skulle vara Sajewicz kom dock inte som en överraskning för Kristdemokraternas ordförande i kommunen.

KD tackar för tiden
- Jag har väl anat detta. Vid vårt provval kom han långt ner på listan och det hade han svårt att acceptera. Men vi har inte märkt av några sådana åsikter under hans tid hos oss. Så det är väl bara att tacka för den tid som varit, säger KD-Bjuvs ordförande Urban Berglund till Helsingborgs Dagblad.

Jan-Åke Sajewicz har inte gått att nå.
Alexander Bengtsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro