Kristdemokrat går till Sverigedemokraterna

Publicerad 2006-04-26

Sverigedemokraterna i Bjuv får förstärkning. På partiets lista till kommunfullmäktige står förre kristdemokratiske kommunpolitikern Jan-Åke Sajewicz.

Jan-Åke Sajewicz valdes in på kristdemokraternas valsedel i valet 2002 och har agerat ersättare i kommunfullmäktige under den gångna mandatperioden.
Det är inte första gången Sajewicz byter parti. Mandatperioden 1991-1994 satt han i fullmäktige för det högerpopulistiska partiet Ny Demokrati.

I början av april deklarerade det lokala missnöjespartiet Framstegspartiet i Bjuv att de officiellt gick över till Sverigedemokraterna, SD. Partiets två fullmäktigeledamöter är sedan tidigare medlemmar i SD men på det lokala planet har de till nu valt att ha kvar sitt lokala parti som plattform.

Rykten i Bjuv
När Framstegspartiet deklarerade att de skulle omvandlas till en lokalavdelning i SD skrev de i ett pressmeddelande att de inom kort skulle presentera en kandidat från ett ”annat parti” som skulle sitta i fullmäktige.

Detta skapade rykten i Bjuvs politiska liv och flera lokalpolitiker pekades ut som potentiella sverigedemokrater. Att det skulle vara Sajewicz kom dock inte som en överraskning för Kristdemokraternas ordförande i kommunen.

KD tackar för tiden
- Jag har väl anat detta. Vid vårt provval kom han långt ner på listan och det hade han svårt att acceptera. Men vi har inte märkt av några sådana åsikter under hans tid hos oss. Så det är väl bara att tacka för den tid som varit, säger KD-Bjuvs ordförande Urban Berglund till Helsingborgs Dagblad.

Jan-Åke Sajewicz har inte gått att nå.
Alexander Bengtsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA