SDU-ledaren Martin Kinnunen anklagar partikamrater för ett kuppförsök tillsammans med nationaldemokrater. Nya uteslutningar väntar.
© Expo

Kuppförsök i Sverigedemokratisk Ungdom

Publicerad 2006-06-27

Den 28 maj höll Sverigedemokratisk ungdoms Stockholmsavdelning årsmöte på hemlig plats för att undvika ett kuppförsök.
Kuppmakarna ska ha bestått av missnöjda medlemmar i det egna förbundet som gick samman med tongivande medlemmar från ärkekonkurrenten Nationaldemokraterna.

Genom att ett tiotal nationaldemokrater och före detta medlemmar i Sverigedemokraterna skrev in sig i förbundet räknade de med att de skulle få majoritet på årsmötet och därmed ta över SDU-avdelningen.

Anonymt tips
Men genom ett anonymt tips till SDU och en märklig registrering av tio nya medlemmar uppdagades kuppförsöket.

”Samtliga var inbetalade samtidigt på posten och alla inbetalningskort var skrivna med samma handstil. Efter närmare granskning visade det sig att ett av namnen stod med på NDs riksdagslista och därmed var saken klar”, förklarar förbundsordföranden Martin Kinnunen i en intern utredning.

Vägrades tillträde
Inbetalningarna skickades tillbaka och de nya medlemmarna vägrades inträde i förbundet. Dessutom ändrades platsen för årsmötet i sista stund och förlades i en privat lägenhet. De misstänkta kuppmakarna letade sig dock ändå fram till mötet, men vägrades vid ankomst tillträde.

Ledningen för Sverigedemokraternas ungdomsförbund har kritiserats av den så kallade Bunkerfalangen för att vara politiskt avvikande och ”liberal”.

En av de utpekade kuppmakarna inom Sverigedemokraterna riskerar nu uteslutning. Han säger sig dock vara helt oskyldig till anklagelserna:

”falsk vittnesbörd”
”Jag hoppas att PS (Partistyrelsen, reds anm.) genomskådar Martin Kinnunens verkliga intentioner i detta ärende. Detta är i grunden en personkonflikt mellan mig och Kinnunen. Här handlar det för honom om att bli av med en personlig antagonist som irriterat honom länge – och då är alla medel tillåtna, till och med falsk vittnesbörd”, skrev den utpekade mannen den 30 maj till Partistyrelsen.

Nyligen kunder Expo.se avslöja hur ledande sverigedemokrater i Stockholm suttit med företrädare för Nationaldemokraterna, däribland partiorganisatören Marc Abramsson, om strategier inför valet.

Då fick samröret med det extremare utbrytarpartiet Sverigedemokraternas förstanamn i Malmö Sten Andersson att protestera kraftigt.

”valrörelsen körd”
”Kommer detta ut, vilket inte går att uteslutas, är valrörelsen körd för vår del. Att ledande inom SD, alltså Rinderheim, deltager på i möten med ND:s Marc vittnar om att omdömesheten är total då – all – form av samarbete med nämnda sekt är helt förödande för oss i vår kamp att skapa trovärdighet.”

Mikael Ekman
Kajsa Lindofh

Läs mer
Hemligt möte skakar Sverigedemokraterna
Daniel Olsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA