Lugn protest mot Salemmarschen i city

Publicerad 2006-12-09

"Ett Sverige för alla" var en av dagens tre manifestationer mot nazistiska Salemfondens demonstration utanför Stockholm. Manifestationen som ägde rum i centrala Stockholm arrangerades av en rad olika organisationer och avlöpte lugnt.

Under samlingsnamnet ”Ett Sverige för alla” tog knappt 300 antirasister plats på Södermalmstorg i Stockholm för att protestera mot Salemmarschen. Bland arrangörerna fanns bland annat Centrum Mot Rasism, Fackligt Aktiva Invandrare, Grön Ungdom och Kommunal. Närmare 50 norska aktivister från antirasistorganisationen SOS hade också rest till Stockholm för att delta i protesten.

Talade på samlingsplatsen gjorde bland annat Bengt Westerberg (före detta partiledare och ordförande i Röda Korset). Mona Sahlin som fanns med i demonstrationståget blev spontant uppbjuden av arrangörerna och sade det som egentligen fanns i allas medvetande: ”Vi borde vara fler här i dag”.

Klockan 13 avgick demonstrationståget från Södermalmstorg till Medborgarplatsen under lugna former. Väl på plats talade Helle Klein (f.d. politisk chefredaktör på Aftonbladet) och Mikael Lundh (före detta polis, numera författare samt styrelseledamot av Stiftelsen Expo). Klein tog i sitt tal fasta på de rasistiska partiernas framgång i höstens val och uppmanade alla demonstrationsdeltagare att vara ”ljusbärare mot främlingsfientligheten”. Lundh kritiserade bland annat polisen för att inte satsa tillräckliga resurser på att motarbeta högerextrema rörelser på ett tidigt stadium, exempelvis på högstadieskolor. Även polisen har ett ansvar för att bekämpa rasistiska föreställningar, menade han. Demonstrationen avslutades odramatiskt klockan 14:30

Anna Amnéus
Anna Amnéus

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA