Lugn protest mot Salemmarschen i city

Publicerad 2006-12-09

"Ett Sverige för alla" var en av dagens tre manifestationer mot nazistiska Salemfondens demonstration utanför Stockholm. Manifestationen som ägde rum i centrala Stockholm arrangerades av en rad olika organisationer och avlöpte lugnt.

Under samlingsnamnet ”Ett Sverige för alla” tog knappt 300 antirasister plats på Södermalmstorg i Stockholm för att protestera mot Salemmarschen. Bland arrangörerna fanns bland annat Centrum Mot Rasism, Fackligt Aktiva Invandrare, Grön Ungdom och Kommunal. Närmare 50 norska aktivister från antirasistorganisationen SOS hade också rest till Stockholm för att delta i protesten.

Talade på samlingsplatsen gjorde bland annat Bengt Westerberg (före detta partiledare och ordförande i Röda Korset). Mona Sahlin som fanns med i demonstrationståget blev spontant uppbjuden av arrangörerna och sade det som egentligen fanns i allas medvetande: ”Vi borde vara fler här i dag”.

Klockan 13 avgick demonstrationståget från Södermalmstorg till Medborgarplatsen under lugna former. Väl på plats talade Helle Klein (f.d. politisk chefredaktör på Aftonbladet) och Mikael Lundh (före detta polis, numera författare samt styrelseledamot av Stiftelsen Expo). Klein tog i sitt tal fasta på de rasistiska partiernas framgång i höstens val och uppmanade alla demonstrationsdeltagare att vara ”ljusbärare mot främlingsfientligheten”. Lundh kritiserade bland annat polisen för att inte satsa tillräckliga resurser på att motarbeta högerextrema rörelser på ett tidigt stadium, exempelvis på högstadieskolor. Även polisen har ett ansvar för att bekämpa rasistiska föreställningar, menade han. Demonstrationen avslutades odramatiskt klockan 14:30

Anna Amnéus
Anna Amnéus

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro