Man slogs ned utanför gayklubb

Publicerad 2006-03-09

En framträdande medlem i det nazistiska nätverket Göteborgs fria nationalisters besök på en gayklubb i Göteborg i maj förra året får nu sitt rättsliga efterspel.

En 19-åring från Torslanda åtalas för misshandel och ofredande av en jämnårig homosexuell man som var på väg hem från klubben Gretas i centrala Göteborg.

19-åringen berättar i förhör att han hade varit ute och festat och dansat på den kända gayklubben tillsammans med några vänner från samma stadsdel, däribland en 18-årig då framträdande medlem i Göteborgs fria nationalister, GFN, som dömdes för den uppmärksammade attacken mot förbipasserande vid Stigbergstorget i april förra året.

Gjorde närmanden
Inne på gayklubben tyckte gänget att en ung homosexuell man gjorde närmanden mot den 18-årige framträdande högerextremisten.

- Det enda jag vet är att [den homosexuella mannen] hade "stött" på en av våra kompisar under kvällen, säger en i gänget till polisen.

När den unga homosexuella mannen senare under natten lämnade klubben tillsammans med en manlig vän ska gänget ha följt efter dem.

Spottades i ansiktet
Någon ska ha skrikit ”bögdjävel” och den nu åtalade 19-åringen ska ha frågat den homosexuella mannen varför han stötte på deras kamrat, den 18-årige dömde högerextremisten.

När den homosexuella mannen förklarade att han inte alls hade stött på högerextremisten fick han först en spottloska och sedan ett knytnävsslag i ansiktet.

19-åringen medger att han spottat på den homosexuella mannen men nekar till att ha gjort något brottsligt. Han medger att han knuffat mannen, men menar att ingen slagit någon.

- Jag gillar honom inte. Men jag vet inte varför, säger 19-åringen i förhör.

Åklagaren yrkar på ett högre straffvärde än normalt då motivet varit att kränka den homosexuella mannen på grund av hans sexuella läggning.

Umgås i högerextrema kretsar
Den åtalade 19-åringen är adopterad från ett utomeuropeiskt land men umgås i högerextrema kretsar.

Han åtalades tidigare i år tillsammans med en jämnårig kamrat som också han dömts för inblandning i den uppmärksammade misshandeln vid Stigbergstorget. Tillsammans ska de två ha misshandlat en 20-årig man som uppträtt störande på en födelsedagsfest för den 18-årige framträdande högerextremisten från Torslanda. Han har också åtalats för grov misshandel sedan han slagit en flaska i huvudet på en ung man på Järntorget i Göteborg.
Daniel Olsson

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA