Man slogs ned utanför gayklubb

Publicerad 2006-03-09

En framträdande medlem i det nazistiska nätverket Göteborgs fria nationalisters besök på en gayklubb i Göteborg i maj förra året får nu sitt rättsliga efterspel.

En 19-åring från Torslanda åtalas för misshandel och ofredande av en jämnårig homosexuell man som var på väg hem från klubben Gretas i centrala Göteborg.

19-åringen berättar i förhör att han hade varit ute och festat och dansat på den kända gayklubben tillsammans med några vänner från samma stadsdel, däribland en 18-årig då framträdande medlem i Göteborgs fria nationalister, GFN, som dömdes för den uppmärksammade attacken mot förbipasserande vid Stigbergstorget i april förra året.

Gjorde närmanden
Inne på gayklubben tyckte gänget att en ung homosexuell man gjorde närmanden mot den 18-årige framträdande högerextremisten.

- Det enda jag vet är att [den homosexuella mannen] hade "stött" på en av våra kompisar under kvällen, säger en i gänget till polisen.

När den unga homosexuella mannen senare under natten lämnade klubben tillsammans med en manlig vän ska gänget ha följt efter dem.

Spottades i ansiktet
Någon ska ha skrikit ”bögdjävel” och den nu åtalade 19-åringen ska ha frågat den homosexuella mannen varför han stötte på deras kamrat, den 18-årige dömde högerextremisten.

När den homosexuella mannen förklarade att han inte alls hade stött på högerextremisten fick han först en spottloska och sedan ett knytnävsslag i ansiktet.

19-åringen medger att han spottat på den homosexuella mannen men nekar till att ha gjort något brottsligt. Han medger att han knuffat mannen, men menar att ingen slagit någon.

- Jag gillar honom inte. Men jag vet inte varför, säger 19-åringen i förhör.

Åklagaren yrkar på ett högre straffvärde än normalt då motivet varit att kränka den homosexuella mannen på grund av hans sexuella läggning.

Umgås i högerextrema kretsar
Den åtalade 19-åringen är adopterad från ett utomeuropeiskt land men umgås i högerextrema kretsar.

Han åtalades tidigare i år tillsammans med en jämnårig kamrat som också han dömts för inblandning i den uppmärksammade misshandeln vid Stigbergstorget. Tillsammans ska de två ha misshandlat en 20-årig man som uppträtt störande på en födelsedagsfest för den 18-årige framträdande högerextremisten från Torslanda. Han har också åtalats för grov misshandel sedan han slagit en flaska i huvudet på en ung man på Järntorget i Göteborg.
Daniel Olsson

Verktyg:

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro