Martin Klausen avgår

Publicerad 2006-03-01

Sverigedemokraternas ordförande i Sundsvall-Timrå lämnar sin post med omedelbar verkan. I ett pressmeddelande förklarar Martin Klausen sitt beslut med "den senaste tidens mediala hets".

Det var i fredags som Expo kunde avslöja den nyvalda ordförandens bakgrund som ordförande för Nationaldemokraternas lokalavdelning i Filipstad. I en intervju sa Martin Klausen då att han lämnade Nationaldemokraterna på eget bevåg, men att han har samma åsikter idag som han har nu, åsikter han beskrev som "sverigedemokratiska". Han såg inte heller Nationaldemokraterna som ett odemokratiskt parti eftersom de hade ordet demokrati i partinamnet.

Expo kunde också avslöja att Klausen i flera år, före sitt partipolitiska engagemang för Nationaldemokraterna och Sverigedemokraterna, umgåtts i Vit makt-miljön för att därefter med avhopparorganisationen Exits hjälp röra sig bort från nazismen. Men han kom alltså tillbaka till den nationella rörelsen.

"ungdomligt oförstånd"
Nu beskriver han sitt engagemang för Nationaldemokraterna som ett utslag av "ungdomligt oförstånd och naivitet".
- Det är ett misstag jag får leva med, säger Martin Klausen enligt pressmeddelandet som skickades ut efter ett medlemsmöte i lokalavdelningen under gårdagen.

Sverigedemokraternas fullmäktigeledamot i Timrå, Arne Andersson, övertar nu tillfälligt ordförandeposten i avdelningen och det finns inget som tyder på att Martin Klausen skulle ha lämnat partiet.

Nazistiska Nordiska rikspartiet
Det är inte första gången som ledande nationaldemokrater går över till Sverigedemokraterna och får nya höga poster. Det är inte heller första gången som före detta nationaldemokrater får lämna sina poster i Sverigedemokraterna.
I höstas uteslöts Sverigedemokraternas ordförande i Mölndal, Reine Wikström. Han har ett tidigare förflutet som medlem i öppet nazistiska Nordiska rikspartiet och hade haft flera viktiga poster inom Nationaldemokraterna, på så väl central, regional som lokal nivå.
En styrelseledamot för Sverigedemokraternas västdistrikt uteslöts också under förra året eftersom han innehaft förtroendeposter för det extrema utbrytarpartiet och gjort starkt homofientliga uttalanden.

Läs mer
SD-ordförande hade ledarroll i ND
Daniel Olsson

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro