Per Schlingmann, partisekreterare moderaterna.
© PETER KNUTSSON

Moderaterna sågar SD

Publicerad 2006-11-29

Sverigedemokraterna är ”ett politiskt och ekonomiskt oansvarigt parti som utnyttjar människors osäkerhet” och ”medvetet använder etnicitet och kulturella skillnader för att skapa konflikter i samhället”, enligt moderaternas partistyrelse.

– Sverigedemokraterna vill isolera Sverige från omvärlden. Långsiktigt skulle deras politik, tvärt emot väljarnas förhoppningar, leda till ett fattigare Sverige med färre jobb. Det är viktigt att vi är tydliga, säger Per Schlingmann, moderaternas partisekreterare, till Expo.

Moderaternas policy gällande Sverigedemokraterna fastslås i ett internt dokument som Expo tagit del av. Förhållningsdirektiven som antogs av partistyrelsen den 24 november riktar skarp kritik mot Sverigedemokraterna.

I kommunerna
I direktiven framgår det att moderaterna inte ska samverka med eller göra sig beroende av Sverigedemokraterna på något sätt:

”Vi ingår inte samarbete, förhandlar inte och ingår inte valteknisk samverkan med Sverigedemokraterna”.

I kommuner där moderaterna ingår i ett minoritetsstyre ska partiet inte förhandla med Sverigedemokraterna inför ett beslut. På så sätt ska Sverigedemokraterna tvingas att bekänna färg i sakpolitiska frågor, menar moderaterna.

Tar debatten
Moderaterna säger att de ska ta debatten, men samtidigt undvika att framställa Sverigedemokraterna som den enda oppositionen till de etablerade partierna.

– Vi tycker att man ska ta debatten lokalt, för att visa människor att vi inte ger upp kampen för ett bättre samhälle. Sverigedemokraterna ska inte vara det parti som väljarna vänder sig till när de vill att någon ska ta itu med samhällsproblemen, anser Per Schlingmann.Johannes Jakobsson
[email protected]
Expo

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro