Per Schlingmann, partisekreterare moderaterna.
© PETER KNUTSSON

Moderaterna sågar SD

Publicerad 2006-11-29

Sverigedemokraterna är ”ett politiskt och ekonomiskt oansvarigt parti som utnyttjar människors osäkerhet” och ”medvetet använder etnicitet och kulturella skillnader för att skapa konflikter i samhället”, enligt moderaternas partistyrelse.

– Sverigedemokraterna vill isolera Sverige från omvärlden. Långsiktigt skulle deras politik, tvärt emot väljarnas förhoppningar, leda till ett fattigare Sverige med färre jobb. Det är viktigt att vi är tydliga, säger Per Schlingmann, moderaternas partisekreterare, till Expo.

Moderaternas policy gällande Sverigedemokraterna fastslås i ett internt dokument som Expo tagit del av. Förhållningsdirektiven som antogs av partistyrelsen den 24 november riktar skarp kritik mot Sverigedemokraterna.

I kommunerna
I direktiven framgår det att moderaterna inte ska samverka med eller göra sig beroende av Sverigedemokraterna på något sätt:

”Vi ingår inte samarbete, förhandlar inte och ingår inte valteknisk samverkan med Sverigedemokraterna”.

I kommuner där moderaterna ingår i ett minoritetsstyre ska partiet inte förhandla med Sverigedemokraterna inför ett beslut. På så sätt ska Sverigedemokraterna tvingas att bekänna färg i sakpolitiska frågor, menar moderaterna.

Tar debatten
Moderaterna säger att de ska ta debatten, men samtidigt undvika att framställa Sverigedemokraterna som den enda oppositionen till de etablerade partierna.

– Vi tycker att man ska ta debatten lokalt, för att visa människor att vi inte ger upp kampen för ett bättre samhälle. Sverigedemokraterna ska inte vara det parti som väljarna vänder sig till när de vill att någon ska ta itu med samhällsproblemen, anser Per Schlingmann.Johannes Jakobsson
[email protected]
Expo

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA