Mohammedteckning inte hets mot folkgrupp

Publicerad 2006-02-16

Den karikatyrteckning av profeten Mohammed som Sverigedemokraterna lät publicera på sin hemsida utgör inte hets mot folkgrupp. Det konstaterar Justitiekanslern sedan partisekreterare Björn Söder själv anmält bilden för granskning.

Bilden var ett av bidragen till den teckningstävling som Sverigedemokraterna utlyste i början av januari, en teckningstävling som syftade till att få in flera bilder på profeten mohammed som senare skulle publiceras i partiorganet SD-kuriren.

Den publicerade bilden visar en man med vågigt halvlångt mörkt hår och med hakskägg som tittar in i en handspegel. I spegelbilden finns en svart maskering över mannens ögon och bilden bär också texten "Mohammedansk självcensur".

Björn Söder mailade Justitiekanslern
Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder skickade bilden i ett mail till Justitiekanslern, en reporter vid Sveriges television samt svenska journalistförbundet den 10 februari och bad om en granskning vad gäller hets mot folkgrupp.
"Min bedömning av bilden är att den är smakfull med ett intelligent budskap", skriver Björn Söder i sitt mail.

Inte hets mot folkgrupp
Under onsdagen kom Justitiekanslern med beskedet att bilden inte utgör hets mot folkgrupp.
"Syftet med lagstiftningen om hets mot folkgrupp har inte varit att motverka debatt eller kritik av skilda företeelser", skriver justitiekanslern i sitt beslut.
Han hänvisar till förarbetena till lagen om hets mot folkgrupp där det står att begreppet missaktning måste tolkas med viss försiktighet och att inte alla förnedrande eller nedsättande uttalanden skall innefattas.

"Även för sådana yttranden som av en bred allmänhet uppfattas som stötande måste det finnas ett vidsträckt utrymme", skriver Justitiekanslern och fortsätter:
"Enligt min uppfattning uttrycker den publicerade teckningen, som har en satirisk framtoning, inte missaktning mot folkgruppen muslimer".

Flera personer har tidigare anmält Sverigedemokraterna för att ha publicerat mohammedkarikatyrer.
Daniel Olsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro