Nazist döms att betala skadestånd

Publicerad 2006-07-07

Tingsrätten i Helsingborg har dömt en man att betala 90 000 kronor till en kvinna som fanns i ett upprättat nazistregister. Nu kan nazisten dömas att betala skadestånd till ett hundratal personer, skriver Helsingborgs Dagblad.

Den 28-årige nazisten från nordvästra Skåne hade upprättat ett register där denne registrerade politiska motståndare. I registret fanns även kategorier efter etnisk härkomst, sexuell läggning och politisk åsikt. Nazisten dömdes för brott mot datalagen.

Björn Söderbergs mördare
Registret hittades hos Hampus Hellekant, nazisten som dömdes för mordet på syndikalisten Björn Söderberg. I registret fanns 1247 namn men enligt den 28-årige nazisten har namn lagts till i registret efter det att han lämnat det vidare, skriver Helsingborgs Dagblad.

Fler domar väntar
Nu väntas nazisten dömas att betala skadestånd till ett 100-tal personer som skickat in stämningsansökan.

- Jag har kallat till en rättegång i september där jag hoppas att vi kan göra upp 179 mål på ett bräde, säger lagmannen Sigurd Heuman till Helsingborgs Dagblad.
Alexander Bengtsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro