Nazist döms att betala skadestånd

Publicerad 2006-07-07

Tingsrätten i Helsingborg har dömt en man att betala 90 000 kronor till en kvinna som fanns i ett upprättat nazistregister. Nu kan nazisten dömas att betala skadestånd till ett hundratal personer, skriver Helsingborgs Dagblad.

Den 28-årige nazisten från nordvästra Skåne hade upprättat ett register där denne registrerade politiska motståndare. I registret fanns även kategorier efter etnisk härkomst, sexuell läggning och politisk åsikt. Nazisten dömdes för brott mot datalagen.

Björn Söderbergs mördare
Registret hittades hos Hampus Hellekant, nazisten som dömdes för mordet på syndikalisten Björn Söderberg. I registret fanns 1247 namn men enligt den 28-årige nazisten har namn lagts till i registret efter det att han lämnat det vidare, skriver Helsingborgs Dagblad.

Fler domar väntar
Nu väntas nazisten dömas att betala skadestånd till ett 100-tal personer som skickat in stämningsansökan.

- Jag har kallat till en rättegång i september där jag hoppas att vi kan göra upp 179 mål på ett bräde, säger lagmannen Sigurd Heuman till Helsingborgs Dagblad.
Alexander Bengtsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA