Nazistattack mot RFSL-fest

Publicerad 2006-05-21
Två män och två kvinnor greps i Kristianstad efter att ha attackerat en fest i RFSL:s lokaler under lördagskvällen.
Fem personer ska ha skadats under attacken, enligt Kristianstadbladet som uppger att de fyra gripna har koppling till Nationalsocialistisk front, NSF.

Medlemmar och sympatisörer till Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, RFSL, hade samlats i sin lokal för att se finalen den europeiska schlagerfestivalen.
Enligt Kristianstadbladet hade de fyra nazisterna kommit och satt sig i lokalen tidigare under kvällen. Under omröstningen ska en av nazisterna ha dragit kniv och skrikit okvädningsord mot festdeltagarna. Tillsammans ska de sedan ha gått till attack mot personer i lokalen.

- Vi behöver hjälp från kommunen, dels om det är någon som behöver prata om händelsen och med eventuellt skydd så att våra medlemmar känner sig trygga. Vi kan inte överleva om våra medlemmar inte vågar träffas, säger RFSL-avdelningens ordförande Nicklas Svensson till Kristianstadbladet.

De två gripna männen, 22 och 27 år gamla, anhölls under natten misstänkta för grov misshandel alternativt misshandel. De två kvinnorna, 16 och 21 år, släpptes efter förhör. Det finns även misstankar om att nazisterna gjort sig skyldiga till hets mot folkgrupp, uppger tidningen QX hemsida.

Enligt polisen är de gripna kända aktivister i NSF, som nyligen offentliggjorde sin vallista inför valet till Kristianstads kommunfullmäktige.
Daniel Olsson

Verktyg:

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Samma urgamla antisemitism i botten

Kommentar. Oavsett att olika gruppers och individers drivkrafter kan variera, så ligger den urgamla antisemitismen i botten på allt generaliserat hat mot judar som grupp.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA