Nazister åtalas för julaftonsmisshandel i Borlänge

Publicerad 2006-01-12

En 21-årig Ludvikanazist sitter häktad misstänkt för en besinningslös misshandel av två män med invandrarbakgrund i Borlänge under julaftonen.

Vittnen beskriver hur 21-åringen visade upp sin SS-tatuering för männen och skrek rasistiska tillmälen samtidigt som han slog och sparkade mot en av invandrarmännen som låg på marken medvetslös.

Hindrade vännerna från att avstyra bråk
21-åringen åtalades i veckan tillsammans med en två år yngre kamrat för misshandel och grov misshandel. En 20-åring från Borlänge åtalades samtidigt för medhjälp till grov misshandel, då han enligt åklagaren hindrat människor runt omkring från att ingripa under bråket.
19-åringen ska även han handgripligen hindrat den svårast misshandlade mannens kamrat att ta sig fram för att avbryta misshandeln.

Särskild hänsynslöshet och råhet
Det brutala våldet resulterade i att den svårast misshandlade mannen förlorade medvetandet, att han fick en näsfraktur och tandskador. Sammantaget beskrivs misshandeln som grov eftersom 19-åringen och 21-åringen, enligt åklagaren, visat särskild hänsynslöshet och råhet.
Kammaråklagare Katarina Lindström skriver i sin stämningsansökan till Falu tingsrätt att motivet till brottet varit att ”kränka målsägandena på grund av deras hudfärg och nationella eller etniska tillhörighet”.

Skrek nazistiska slagord
Ett vittne som ska höras under rättegången har berättat i förhör hur hon hörde 21-åringen skrika slagorden ”White power” och ”white pride” i samband med misshandeln.
Daniel Olsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro