Nazister åtalas för julaftonsmisshandel i Borlänge

Publicerad 2006-01-12

En 21-årig Ludvikanazist sitter häktad misstänkt för en besinningslös misshandel av två män med invandrarbakgrund i Borlänge under julaftonen.

Vittnen beskriver hur 21-åringen visade upp sin SS-tatuering för männen och skrek rasistiska tillmälen samtidigt som han slog och sparkade mot en av invandrarmännen som låg på marken medvetslös.

Hindrade vännerna från att avstyra bråk
21-åringen åtalades i veckan tillsammans med en två år yngre kamrat för misshandel och grov misshandel. En 20-åring från Borlänge åtalades samtidigt för medhjälp till grov misshandel, då han enligt åklagaren hindrat människor runt omkring från att ingripa under bråket.
19-åringen ska även han handgripligen hindrat den svårast misshandlade mannens kamrat att ta sig fram för att avbryta misshandeln.

Särskild hänsynslöshet och råhet
Det brutala våldet resulterade i att den svårast misshandlade mannen förlorade medvetandet, att han fick en näsfraktur och tandskador. Sammantaget beskrivs misshandeln som grov eftersom 19-åringen och 21-åringen, enligt åklagaren, visat särskild hänsynslöshet och råhet.
Kammaråklagare Katarina Lindström skriver i sin stämningsansökan till Falu tingsrätt att motivet till brottet varit att ”kränka målsägandena på grund av deras hudfärg och nationella eller etniska tillhörighet”.

Skrek nazistiska slagord
Ett vittne som ska höras under rättegången har berättat i förhör hur hon hörde 21-åringen skrika slagorden ”White power” och ”white pride” i samband med misshandeln.
Daniel Olsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA