Nazister försökte störa antirasistiskt möte

Publicerad 2006-12-01

Nazister stoppades och visiterades i går kväll av polisen i samband med en manifestation mot rasism i Örebro.

- Vi visiterade 15 personer hemmahörande i Örebrotrakten, av oss kända som nazistsympatisörer. Vi misstänkte att de tänkte störa demonstrationerna, sa vakthavande befäl Per Lundbäck till Nerikes Allehanda.

Ett drygt femtiotal personer hade samlats i centrala Örebro för att manifestera mot rasism och för demokrati och allas lika värde. Nazisterna stoppades några kvarter ifrån.

Ytterligare en manifestation pågick under kvällen arrangerad av Syndikalisternas ungdomsförbund. Några av nazisterna tog sig även dit. Enligt Nerikes Allehanda blev situationen så pass orolig att nazisterna bad polisen om hjälp för att ta sig därifrån.

30 november är Karl XII:s dödsdag. Traditionellt firas dagen av högerextremister runt om i landet. Under senare år har även allt fler antirasistiska manifestationer ägt rum på dagen.
Expo

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro