Nazister försökte störa antirasistiskt möte

Publicerad 2006-12-01

Nazister stoppades och visiterades i går kväll av polisen i samband med en manifestation mot rasism i Örebro.

- Vi visiterade 15 personer hemmahörande i Örebrotrakten, av oss kända som nazistsympatisörer. Vi misstänkte att de tänkte störa demonstrationerna, sa vakthavande befäl Per Lundbäck till Nerikes Allehanda.

Ett drygt femtiotal personer hade samlats i centrala Örebro för att manifestera mot rasism och för demokrati och allas lika värde. Nazisterna stoppades några kvarter ifrån.

Ytterligare en manifestation pågick under kvällen arrangerad av Syndikalisternas ungdomsförbund. Några av nazisterna tog sig även dit. Enligt Nerikes Allehanda blev situationen så pass orolig att nazisterna bad polisen om hjälp för att ta sig därifrån.

30 november är Karl XII:s dödsdag. Traditionellt firas dagen av högerextremister runt om i landet. Under senare år har även allt fler antirasistiska manifestationer ägt rum på dagen.
Expo

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA