Nazister häktade för brutal misshandel

Publicerad 2006-11-30

En 35-årig man misshandlades brutalt vid 22-tiden i går kväll av fyra skinnskallar på krogen Highlander Inn i centrala Norrköping. Polisen grep två av gärningsmännen på plats. De båda har nu begärts häktade, misstänkta för grov misshandel.

Offret, en 35- årig man av utländsk härkomst, vårdas nu på Vrinnevisjukhuset för svåra ansiktsskador. Enligt uppgifter till Norrköpings Tidningar ska mannen ha skador på hakan, tinningen och ett nyckelben. Dessutom sitter flera tänder lösa.

Gärningsmännen beskrevs av vittnen som skinnskallar. En 30-åring och en 25-åring, båda från Norrköping, greps inne på krogen. De andra hann försvinna från platsen innan polisen kom dit.

Den gripne 30-åringen är sedan tidigare dömd för kvinnofridskränkning, misshandel och skadegörelse. Han är en framträdande person i Norrköpings skinnskallekretsar och har deltagit i olika nazistmanifestationer sedan 1996. 25-åringen var mellan 1999 och 2001 medlem i det nazistiska partiet Nationalsocialistisk Front. Han är sedan tidigare dömd för stöld.

De båda gripna nekar till brott.

Motiv okänt
Det är ännu inte klart vad som låg bakom misshandeln, eller om förövarna och offret känt varandra sedan tidigare. Men enligt vittnesuppgifter ska skinnskallarna ha skrikit ”Sieg Heil” inne på Krogen. De hade tidigare under kvällen nekats tillträde till andra uteställen efter att ha betett sig stökigt.

Åklagare Lars Folkunger, som leder förundersökningen, beslutade vid 14-tiden idag att de båda gripna ska begäras häktade. De är misstänkta för grov misshandel, tillsammans och i samförstånd med andra.
Håkan Gestrin

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA