Nazister häktade för brutal misshandel

Publicerad 2006-11-30

En 35-årig man misshandlades brutalt vid 22-tiden i går kväll av fyra skinnskallar på krogen Highlander Inn i centrala Norrköping. Polisen grep två av gärningsmännen på plats. De båda har nu begärts häktade, misstänkta för grov misshandel.

Offret, en 35- årig man av utländsk härkomst, vårdas nu på Vrinnevisjukhuset för svåra ansiktsskador. Enligt uppgifter till Norrköpings Tidningar ska mannen ha skador på hakan, tinningen och ett nyckelben. Dessutom sitter flera tänder lösa.

Gärningsmännen beskrevs av vittnen som skinnskallar. En 30-åring och en 25-åring, båda från Norrköping, greps inne på krogen. De andra hann försvinna från platsen innan polisen kom dit.

Den gripne 30-åringen är sedan tidigare dömd för kvinnofridskränkning, misshandel och skadegörelse. Han är en framträdande person i Norrköpings skinnskallekretsar och har deltagit i olika nazistmanifestationer sedan 1996. 25-åringen var mellan 1999 och 2001 medlem i det nazistiska partiet Nationalsocialistisk Front. Han är sedan tidigare dömd för stöld.

De båda gripna nekar till brott.

Motiv okänt
Det är ännu inte klart vad som låg bakom misshandeln, eller om förövarna och offret känt varandra sedan tidigare. Men enligt vittnesuppgifter ska skinnskallarna ha skrikit ”Sieg Heil” inne på Krogen. De hade tidigare under kvällen nekats tillträde till andra uteställen efter att ha betett sig stökigt.

Åklagare Lars Folkunger, som leder förundersökningen, beslutade vid 14-tiden idag att de båda gripna ska begäras häktade. De är misstänkta för grov misshandel, tillsammans och i samförstånd med andra.
Håkan Gestrin

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro