Nazistledare fri i väntan på åtal

Publicerad 2006-06-05

Nationalsocialistisk fronts ledare i Kristianstad, Simon Lindberg, släpptes på fredagen ur häktet. Men misstankarna mot nazistledaren och en 27-åring som också suttit häktad misstänkt för dådet har inte försvagats uppger åklagaren till Kristianstadbladet.

Simon Lindberg häktades den 24 maj misstänkt för den grova misshandeln av flera personer som hade samlats i Riksförbundet för sexuellt likaberättigandes, RFSL, lokaler i Kristianstad för att se finalen i Eurovisionsfestivalen fyra dagar tidigare.

– Vi har förhört mellan fem och tio personer som var mer eller mindre inblandade och bedömer inte längre att det finns någon risk att de misstänkta försvårar utredningen, säger åklagare Christofer Ramkvist till Kristianstadbladet.

Simon Lindberg står fortfarande som länsledare för Nationalsocialistisk front i Skåne och kandiderar fortfarande som partiets förstanamn till kommunfullmäktige i Kristianstad.

Läs mer:
Simon Lindberg häktad
Nazistattack mot RFSL-fest
Dömda nazister kandiderar för NSF
Daniel Olsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro