Ledaren för Dansk folkeparti i Kalundborg har avslöjats som lokal ledare för högerextrema Dansk front.

Nazistskandal i Dansk folkeparti

Publicerad 2006-07-24

Det är inte bara Sverigedemokraterna som har problem med den interna renhållningen högerut. Danska medier avslöjar idag en nazistskandal inom Sverigedemokraternas systerparti Dansk folkeparti.

Enligt tidningen Ekstrabladet är ledaren för Dansk folkeparti i Kalundborg, Dan Jochumsen, samtidigt ledare för den lokala avdelningen av det högerextrema nätverket Dansk front.

Forum för högerextremister
Dansk front bildades för fyra år sedan som ett brett forum för personer med högerextrema och rasistiska åsikter. Med åren har forumet utvecklats till en organisation med lokala grupper och med nazistspelningar och manifestationer. Den 8 juli i år organiserade Dansk front en spelning med det svenska starkt antisemitiska vit makt-bandet Angriff. Dansk front har också väl utvecklade kontakter med det svenska Vit makt-bolaget Nordvind.

Mordbrand mot minister
Ekstrabladets avslöjande om Dan Jochumsen kommer bara några veckor efter att samma tidning avslöjat att Dansk fronts talesman Julius A Børgesen häktats misstänkt för att ha uppmanat till ett brandattentat mot den danske inrikesministern Lars Løkke Rasmussens hus. Han misstänks också för vapenbrott. Döms han riskerar han 16 års fängelse. Børgesen har idag avträtt sin post.

”de satans muslimerna”
- Jag vet inte hur jag ska förklara det, men jag håller de här sakerna åtskilda. Dansk folkeparti för sig och Dansk front för sig, säger Dan Jochumsen när han konfronteras med uppgifterna av Ekstrabladets journalister.
Han beskriver Dansk front som en organisation med ett brett spektrum av åsikter där han själv tillhör de mer modesta.

- Jag hatar till exempel inte judar. Det är viktigt för mig att säga att det bara är de satans muslimerna

På Dansk fronts forum har Dan Jochumsen förespråkat införandet av en fond som ska täcka utgifterna för dömda ”patrioter” som till exempel ”slagit till en apa i självförsvar”.

Dansk folkeparties ungdomsförbund
Ekstrabladet uppger samtidigt att flera av de ledande aktivisterna i Dansk front skolades i Dansk folkepartis ungdomsförbundet Århus-avdelning. En del uteslöts 2003.

Den danska nyhetsbyrån Ritzau meddelar nu att Dansk folkepartis styrelse låtit utesluta Dan Jochumsen med omedelbar verkan.
Daniel Olsson

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro