22-åringen förbereder sig inför sitt tal på Nationaldemokraternas Karl XII-firande i Stockholm förra året.
© Expo

NDU-organisatör bakom skottlossning i Göteborg

Publicerad 2006-10-20

GÖTEBORG Nationaldemokratisk ungdoms organisatör i Västsverige har erkänt att han avlossade skotten mot två personer vid Delsjöområdet i Göteborg tidigt på onsdagsmorgonen.
Den 22-årige mannen, som kandiderade för Nationaldemokraterna i valet, uppger att han handlat i nödvärn efter att flera personer attackerat honom med batonger och pepparspray.

Polisen larmades vid halvsextiden på onsdagsmorgonen. En spårvagnsförare som stod stilla med sin vagn i närheten av en ändhållplats i bostadsområdet Torp i östra Göteborg blev vittne till hur två män jagade en tredje. Den jagade personen ska ha vänt sig om mot sina förföljare och avlossat flera skott mot dem.

Värjde sig
Den 22-årige nationaldemokraten var kvar på platsen när polisen kom, medan de två efterföljarna som pekas ut som militanta antifascister sprang från platsen.
På sig hade han en licenspliktig startpistol.
- Han säger att han värjt sig mot flera personer och han hade en del blessyrer på sig, säger åklagaren Jim Halvarsson.

Skottlossningen befarades först vara en ny uppgörelse mellan kriminella gäng i Göteborg. Polisen kontaktade även Sahlgrenska sjukhuset för att få besked om någon skottskadad kommit in. Men efter en undersökning av skjutvapnet och ett inledande förhör av 22-åringen ändrades bilden.

Ingen risk för skada
- Det blir en eldsflamma och ett ljud från en startpistol som kan verka skrämmande, men det fanns ingen risk för att någon skulle bli skjuten direkt, säger Jim Halvarsson.

Den ursprungliga misstanken om mordförsök skrevs ned till olaga hot och vapenbrott.
22-åringen uppges ha erkänt vapenbrott men nekar till olaga hot.

Polisens teori är att 22-åringen kommit i bråk med personer på den yttersta vänsterkanten och att han i ett försök att värja sig avlossat flera skott mot sina förföljare. Han har också anmält sina två efterföljare för misshandel. Polisens spaningsrotel har tagit över den del av ärendet som tros röra den militanta antifascistiska miljön.

Kamp om gatan
Militanta antifascister har före och efter valet bedrivit en kampanj mot politiska meningsmotståndare i Göteborg. Det är framför allt bostäder tillhörande företrädare för Sverigedemokrater och Nationaldemokrat som attackerats. Antifascistisk aktion skriver på sin hemsida hur de krossat rutor och satt yxor i ytterdörren hemma hos politiska meningsmotståndare.

Den 22-årige nationaldemokraten bor i det område som skottlossningen ägde rum.

Dömd till fängelse
Han dömdes så sent som i förra veckan till sex månaders fängelse för en misshandel av en ung man i Halmstad. Tillsammans med två andra män med koppling till nationaldemokraterna har 22-åringen attackerat en man som bar en tröja med antirasistiskt tryck. Han dömdes också för att ha tvingat av den unga mannen tröjan. Även två vänner till den unga antirasisten skadades vid misshandeln som ägde rum en dryg månad före valet.

NDU-organisatören har tidigare lagförts för flera fall av vapenbrott. Han var även anlitad talare på Nationaldemokraternas Karl XII-firande i Stockholm förra året.

Nationaldemokraternas pressekreterare Markus Andersson kände igår inte till händelserna i Göteborg, men beskrev misstankarna om skjutningen som onödig och inte bra.
Daniel Olsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro