Nordiska förlagets ägare åtalad

Publicerad 2006-03-08

Nordiska förlagets ägare Anders Lagerström har åtalats för misshandel. Den tidigare straffade medlemmen i nazistorganisationen Nordiska förbundet nekar till brott.

Det var på kvällen den 5 november förra året som fem medlemmar i vänsterpartiets ungdomsförbund, Ung Vänster, attackerades av en grupp på 5-6 meningsmotståndare under en affischeringsrunda i stadsdelen Berga i Linköping.

Ungdomarna satte upp affischer om en demonstration till minne av Kristallnatten när gänget kom fram och skrek "vad fan gör ni här", "här kommer de djävlarna", "Det här är fel ställe att vara på" och "vad fan gör ni i Berga".
Därefter springer gänget mot vänsterungdomarna.

Sparkades liggande
En 17-åring fick ett knytnävsslag i ansiktet, knuffades omkull och fick därefter på marken ta emot sparkar mot ryggen och sidan av en person som senare vid en fotokonfrontation på polisstationen pekas ut som Anders Lagerström.
En 18-åring beskriver hur tre män springer mot honom, hur han blir sprayad med tårgas eller liknande i ansiktet och sedan får en smäll mot bröstet.
Anders Lagerstrom och en 23-årig man från Linköping greps vid Berga kyrka strax efter händelsen.

Var på plats
Anders Lagerström har erkänt att han var på platsen, men ensam. Han berättar i förhör att han åkte till stadsdelen för att ta en promenad i området. Han såg då två personer, "bortskämda snorungar som precis fått sin veckopeng", som kletade upp affischer.

- Vi skulle gå fram och säga till dem, säger Lagerström till förhörsledaren.
Men när förhörsledaren frågar honom vilka vi, ändrar han sig och svarar att han sagt fel, han menade jag. Han var inte i sällskap med någon utan helt själv.

Anders Lagerström har erkänt att han bevittnade misshandeln, men säger att det var någon annan, en för honom helt okänd person, som slog vänsteraktivisterna.

– Jag har inte slagit någon på flera år. Varför börja nu?, säger Anders Lagerström till polisen.

Polisen har fem vittnen till händelsen förutom de två misshandlade ungdomarna.

Frontfigur inom svensk nazism
Nordiska förlaget är det numera nedlagda Vit makt-bolaget Nordlands efterföljare. Förlaget är Skandinaviens i särklass största distributör av Vit makt-musik, högerextrem propaganda och litteratur.

Förlaget drivs som en enskild firma i den nu åtalade Anders Lagerströms ägo. Anders Lagerström var tidigare medlem i nazistiska Svenska motståndsrörelsen/Nationell ungdom som under några år också drev han Nordland från en källarlokal i Linköping.

Bildade eget
Vid en splittring inom Svenska motståndsrörelsen/Nationell ungdom gick Anders Lagerström 2001 med flera kända nazister in i nybildade Nationaldemokraternas ungdomsförbund, NDU. Nordiska förlaget startades kort därpå som ett Nationaldemokraterna närstående, men dock fristående förlag.

Under år 2004 bröt nätverket kring Nordiska förlaget med Nationaldemokraterna och bildade istället den nazistiska organisationen Nordiska förbundet som arbetar för en mer långsiktig radikal förändring av det svenska samhället. Nordiska förbundet är starkt influerat av den amerikanska nazistorganisationen National alliance och beskriver sig också utomlands som Nordic alliance.

Vinsten från Nordiska förlaget pumpas in i Nordiska förbundets starkt rasistiska och antisemitiska tidningar Folkets nyheter och Nordisk frihet. Anders Lagerström är också ansvarig utgivare för Nordisk frihet.

Läs mer
Från skinnskalle till förlagsredaktör
Daniel Olsson

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro