NRP-flygblad frias av JK

Publicerad 2006-01-10

Nordiska rikspartiets flygblad mot moskébyggen i Sverige som delats ut av det nationalsocialistiska partiets aktivister i Skaraborg utgör inte hets mot folkgrupp. Det beslutet tog Justitiekanslern idag.

Flygbladet bär rubriken ”Inga moskéer i Sverige!” och är undertecknat av Nordiska rikspartiets gruppering i Skaraborg.
Det var under senhösten som aktivister tillhörande Nordiska rikspartiet delade ut flygbladet. Ett av bladen togs i beslag av polisen som tog upp en anmälan om tryckfrihetsbrottet hets mot folkgrupp.
Anmälan skickades därefter vidare för bedömning av Justitiekanslern.

Justitiekanslern gör ingen bedömning av flygbladets innehåll, men eftersom det inte är framställt i tryckpress, saknar utgivningsbevis och tryckuppgifter anses inte tryckfrihetsförordningen tillämplig. Troligtvis är flygbladet framställt i skrivare eller kopiator.

En rad liknande flygblad har spridits av grupperingarna Nordiska rikspartiet, Legion Wasa och Skaraborgs svensksocialister de senaste tre åren. Samtliga flygblad har friats med samma motivering. Samtliga organisationerna har den lokala nazisten Curt Linusson som gemensam nämnare.
Daniel Olsson

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro