NRP-flygblad frias av JK

Publicerad 2006-01-10

Nordiska rikspartiets flygblad mot moskébyggen i Sverige som delats ut av det nationalsocialistiska partiets aktivister i Skaraborg utgör inte hets mot folkgrupp. Det beslutet tog Justitiekanslern idag.

Flygbladet bär rubriken ”Inga moskéer i Sverige!” och är undertecknat av Nordiska rikspartiets gruppering i Skaraborg.
Det var under senhösten som aktivister tillhörande Nordiska rikspartiet delade ut flygbladet. Ett av bladen togs i beslag av polisen som tog upp en anmälan om tryckfrihetsbrottet hets mot folkgrupp.
Anmälan skickades därefter vidare för bedömning av Justitiekanslern.

Justitiekanslern gör ingen bedömning av flygbladets innehåll, men eftersom det inte är framställt i tryckpress, saknar utgivningsbevis och tryckuppgifter anses inte tryckfrihetsförordningen tillämplig. Troligtvis är flygbladet framställt i skrivare eller kopiator.

En rad liknande flygblad har spridits av grupperingarna Nordiska rikspartiet, Legion Wasa och Skaraborgs svensksocialister de senaste tre åren. Samtliga flygblad har friats med samma motivering. Samtliga organisationerna har den lokala nazisten Curt Linusson som gemensam nämnare.
Daniel Olsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA